Düzce Belediyesi ile Düzce’de faaliyet gösteren inşaat firmaları arasında yaklaşık 4 ay önce imzalanan "Çevre Taahhütnamesi" kapsamında artan denetimler sektörü daha dikkatli olmaya itti. Hem iş kazaları hem de yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle Düzce'de sık sık eleştiri konusu olan inşaatlar nedeniyle çareyi yaptırım uygulamakta bulan Düzce Belediyesi, bu doğrultuda inşaat firmaları ile masaya oturarak, taahhütname hazırladı. Sektörün de görüşü alınarak uygulamaya geçen Çevre Taahhütnamesi ile inşaatların belirlenen kurallara uygun şekilde yapılması amaçlanırken, denetimlerde şartlara uymayan inşaatların müteahhitlere idari para cezası uygulandı. İşte bu yüklü cezalar, Düzce'de inşaat sektörünün kendisine çeki düzen vermesine ve tedbiri göz ardı etmemesine önemli katkı sağladı. Hem çevre kirliliğinin önüne geçmek hem de inşaatlardan kaynaklı muhtemel tehlikeleri önlemek için Düzce Belediye Encümeni ile belirlenen cezalar sonucunda çevre koruma ve temizliğinde önemli aşama kaydedildi.

Örnek iki inşaat
Artık müteahhitlerin inşaatlarında güvenliği üst seviyede tuttuğu gözleniyor. Nusrettin Mahallesi ile Kültür Mahallesi'nde yapımı süren iki inşaat buna örnek oldu. İnşaat alanının etrafı yüksek bariyerle çevrilenen inşaatlardan birinde ayrıca inşaatın kendisinin de tel örtü sarıldığı görüldü.



"Çevre Taahhütnamesi" şartları
Öte yandan inşaat firmalarının uymaları gereken "Çevre Taahhütnamesi" şartları şöyle: “Uygulamaya geçirilen taahhütnameye göre, firmalar inşaata başlamadan önce inşaat alanının etrafını mutlaka uygun bir yükseklikte bariyerle çevirecek, inşaat alanı ve bariyer dışında yol ve kaldırım üzerine hiçbir şekilde inşaat malzemesi ve atığı konmayacak, inşaat alanı giriş ve çıkışlarında araçların tekerleklerinde olabilecek çamur ve benzeri kirlilik temizlendikten sonra tarafımızdan firmaya belirlenmiş güzergahı kullanacak, inşaat sürecinde ortaya çıkabilecek moloz ve diğer atıklarla ilgili Temizlik İşleri Müdürlüğü ile irtibata geçerek gelişigüzel çevreye atılan moloz ve hafriyat atıklarının takibi Temizlik İşleri Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Ekibi tarafından rutin periyotlar ile yapılarak inşaat faaliyeti sırasında oluşabilecek ve çevreye rahatsızlık verebilecek tüm olumsuzluklar kontrol altında tutulacaktır. Bu uygulama aynı zamanda ileriye dönük belediyemizin moloz ve hafriyat sahasına bir ön çalışma niteliği taşımaktadır. Bu nedenle ilimizde faaliyet gösteren yapı denetim bilgi verilmiş olup 15 Mart 2017 tarihine kadar çevre taahhütnamesine uyulması hususunda son tebliğler yazılı ve sözlü olarak yapılmıştır. Bu tarihten sonra yapılan denetimlerde çevre taahhütnamesine uymayan ve gereğini yerine getirmeyen inşaat sahipleri ve müteahhitlere gerek çevre kanunu gerekse imar kanunu gereği cezai uygulamalar yapılacak olup gerek görüldüğünde inşaat faaliyetleri durdurulacak veya ruhsatı iptal edilecektir.”