İnsan Hakları Başkanlığı'na 2009 yılı içerisinde en fazla başvuru İzmir'den geldi. İnsan Hakları Başkanlığı ile il ve ilçe insan hakları başkanlıklarına 2008 ve 2009 yılında yapılan başvurularda ilk sırada sağlık ve hasta hakları yer aldı. İnsan Hakları Başkanlığı'na 2008 yılında 4 bin 788 kişi, 5 bin 458 konuda, 2009 yılında ise 4 bin 503 kişi hak ihlali iddiasıyla başvuruda bulundu. 2008 yılında yapılan başvurularda ilk sırada sağlık ve hasta hakkı, ikinci sırada tutuklu ve hükümlülerin hakkı, üçüncü sırada çevre ile ilgili iddialar yer aldı. 2009 yılında ise tutuklu ve hükümlülerin hakkı yerine yaşam hakkı başvuruları yer aldı. 2008 yılında şikayet edilen kurumlar sıralamasında belediye, sağlık kurumu, emniyet üç sırada yer alırken 2009 yılında ise sağlık kurumu, özel sektör ve belediye diye sıralandı.
İzmir'den 353, İstanbul'dan 234, Ağrı'dan 190, Adıyaman'dan 182, Muğla'dan 144 ihlal başvurusu yapılırken,21 İlden hiç barvuru yapılmadığı açıklandı. Burdur, Şırnak, Gümüşhane'den birer; Gaziantep, Kars, Düzce ve Burdur'dan ikişer; Kocaeli, Yozgat, Isparta, Artvin ve Kilis illerinden dörder başvuru yapıldığı bildirildi.
Doktor ve hemşirelerin hastalara gerektiği kadar özenli davranmamaları, yanlış tedavi sonucu gerçekleşen olumsuz vakalar, randevu konusundaki sıkıntılar, hastanelerdeki araç gereç eksikliği ve hijyen sorunları en fazla şikayet edilen konular oldu.
Yaşam ve çevre hakkıyla ilgili şikayetler arasında, GSM baz istasyonlarının çevreye yaydığı radyasyon, kuraklık, şehirlerdeki trafik yoğunluğu ve park sorunu, yol talepleri, nükleer santraller, kültür varlıklarının korunması, düzensiz yapılaşma, fabrika atıklarının çevreyi kirletmesi, eğlence merkezi ve kahvehanelerden kaynaklanan gürültü kirliliği şikayet edildi.