Geçen Salı günü Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 15 tarım işçisinin trafik kazasında hayatını kaybetmesi iş kazası sonucu ölümleri tekrar gündeme getirdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından takip ettiği, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edebildiği ve her gün güncellenen bilgiler ışığında hazırladığı raporda, ’2015 yılının ilk altı ayını kapsayan iş cinayetleri raporuna göre en az 794 işçinin iş kazası sonucu yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Türkiye’de en çok iş kazası sonucu ölümler sanayinin merkezi olan İstanbul’da ve hemen her sektörde yaşandı. İş kazalarının en çok yaşandığı iller arasında bulunan Düzce’de ise daha çok tarım sektöründe kazalar meydana geliyor.

Düzce’de ise 2015’in yılının ilk 6 ayında 8 kişi iş kazasından hayatını kaybettiği bildirildi.İş kazalarında ölümlerin nedenlerinde ilk sırada trafik/servis kazaları geliyor. Bu noktada taşımacılık işkolunda şoför ölümleri ilk sırada yer alıyor. Yüksekten düşmeler iş kazalarında önemli bir yer tutuyor. Düşmelere en sık inşaatlarda rastlanıyor. İşçiler üzerlerine ağır nesneler düşmesi, göçük oluşması ya da makineye sıkışma sonucu hayatlarını kaybediyor. İnşaat ve madenlerde yaşanan göçükler, tarımda ağacın ya da traktörün altında ezilme, metal ve taşımacılıkta makinede ezilmeler sık yaşanıyor…