Maden İş Sendikası tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre Türkiye'nin iş kazalarında Dünya'da üçüncü, Avrupa'da birinci sırada yer aldığını açıkladı. Özel sektörün daha fazla para kazanma hırsı nedeniyle maden ocaklarının toplu mezara dönüştüğü ileri sürülen açıklamada Balıkesir Dursunbey'deki maden ocağında meydana gelen faciaya değinilerek "İlerledik, refaha kavuştuk, insan haklarını geliştirdik" diyenlerin en temel insan hakkı olan "yaşama hakkını" bile sağlayamamış olmaları bir arpa boyu yol gidilemediğinin göstergesidir.
Maden İş kolunda sendikasız çalışma yasaklanmalı. Ayrıca, İLO'nun 176 sayılı madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesi onaylanmalıdır.
Fenni nezaretçilerin işverene bağımlı olması uygulamasına son verilmelidir. Aşırı kar hırsı, emeğe değer verilmemesi, sendikal örgütlülüğün olmaması, mevzuatın yetersizliği, denetim ve yaptırım eksikliği, özel sektör yer altı kömür ocaklarını toplu mezarlar haline dönüştürmektedir buda Avrupa'da iş kazalarında birinci sırada yer almamıza neden oluyor denildi.