Düzce'nin Beyköy beldesindeki 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren MAS-DAF Makine Sanayi Fabrikası'nda iş yavaşlatma, grev yapma ve fabrika malına zarar verme iddiasıyla işten çıkarılan işçiler, 19 Temmuz 2011 Salı günü başladıkları yürüyüşün sonunda Ankara'nın İstanbul girişindeki Göksu Park yakınında çeşitli sendikaların temsilcileri tarafından karşılandı.

Burada grup adına açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Düzce Şube Başkanı Telat Çelik, 120 gündür hem Düzce'deki fabrikanın önünde hem de şirketin genel merkezinin bulunduğu İstanbul'da sendikal hakları için mücadele ettiklerini, eylemlerini sürdürdüklerini ifade etti. "Tam 9 gündür 42 derece sıcağa rağmen bir yürüyüş gerçekleştirdik" diyen Çelik, sendikal hakları için yürüdüklerini belirtti.

"Aklımızı yitirmedik, macera aramıyoruz. Ne istiyoruz? Türkiye'nin Anayasası'nın 51. maddesini özgürce, hiçbir engellemeyle karşı karşıya kalmadan, sendikalı olduğumuz için artık iş yerinden atılmadan, utanmadan, sıkılmadan, açlıkla terbiye olmadan, günlerce yol yürümek zorunda kalmadan sendikal hakkımızı kullanmak istiyoruz" diye konuşan Çelik, Ankara'da Uluslararası Çalışma Örgütü

(ILO) yetkilileri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşeceklerini söyledi.

DİSK ve Birleşik Metal-İş üyeleri olarak bedel ödeyen ve bedel ödeten bir kültürden geldiklerini dile getiren Çelik, çalışma hayatına dair kazanılmış hakları sonraki nesillere layıkıyla emanet etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

"Bizler DİSK üyeleriyiz. Dün bizden öncekiler bedel ödedi. Bugün bedel ödeme sırası bizdeyse, bugün uygulanmayan kanunların, çiğnenen yasaların uygulanmasını sağlatmak bizlere düştüyse, yerimiz gözaltı da, mahkeme salonu da, bazen hapishane de olsa, bizden öncekilerin bazen boynuna ilmik de geçse, iskemleye de çıkar, ilmiği kendimiz takar, tekme atmasını da biliriz" diyen Çelik, anayasayla güvence altına alınan sendikalı olma hakkını sonuna müdafaa edeceklerini vurguladı.

Sloganlar atan grup bir süre dinlendikten sonra, Göksu Park'a geçti. İşçilerin yarın sabah Göksu Park'ın İstanbul yolu girişinde toplanarak şehir merkezine, Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube'ye yürümeleri öngörülüyor.

Haber; A. N. KAYA