Darboğaza girdiler
Düzce’ye en çok kazandıran sektörlerden biri olan tekstil sektöründe sular durulmuyor. 5084 sayılı yasanın sona ermesinin ardından en fazla işçi çalıştırılan sektör olması nedeniyle adeta darboğaza giren tekstilcilerinden bazıları işlerini yürütemez duruma geldi. İşverene özellikle sigorta primleri konusunda büyük avantajlar sağlayan 5084'ün 31 Aralık tarihinde sona ermesiyle, artan ödemeler karşısında bazı işletme sahipleri çareyi kepenk kapatmakta buldu.
Geçtiğimiz günlerde Tokuşlar’da işçilerden habersiz iş durduran fabrikanın ardından bugün deYığılca Sapağında faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında maaşlarını alamadıkları söyleyen işçilerin tepkisi vardı. 1 hafta arayla tekstil sektöründe yaşanan bu iki olay özellikle orta ölçekli fabrikaların işlerini devam ettirmekte zorlandığını gösterdi.

Direnemeyenler olacak 
Geçtiğimiz günlerde mikrofonlarımıza konuşan bir tekstil fabrikası sahibi de tekstilde işçi istihdamının çok fazla olması nedeniyle teşviğin sona ermesinin kendilerini oldukça zorladığını vurgulamış ve bu duruma direnemeyen fabrikaların olacağının sinyallerini vermişti. Bu açıklama sonrası tekstilden gelen iki kötü haber, “korkulanın olmaya başladı” dedirtti. Son olarak D-655 Karayolu Yığılca sapağında faaliyet gösteren bir tekstil fabrikasında çalışan bir grup işçi, 3 aydır maaş alamadıklarını iddia ederek iş yeri önünde toplandılar. İşçiler geçen ay hesaplarına sadece 22 TL yatırıldığını iddia ederken, fabrikanın servis şoförü ise kendi aralarında topladıkları üç beş kuruşla aracına mazot aldığını ifade etti.

Maaşımızı istiyoruz
İşçilerden biri, “ sabaha kadar çalışıyoruz para yok, 3 aydır burada çalışıyorum, aldığım 500 TL para.” Derken, bir işçi de mesai paralarını alamadıklarını dile getirdi.
“kasımın 1’inden itibaren bir tek asgari ücretimizin yarısını aldık. Aralık ayının mesaileri de duruyor, kasım ve ocak ayının da duruyor fabrika kapandıysa bütün maaşlarımızı mesailerimizi istiyoruz. Şeflerimiz kapıları açmıyor, makinalar burada diye söylüyorlar ama bilmiyoruz.”
“ her akşam toplantı yapılıyor Cuma akşamı paranız elinizde diye ama yatırılmıyor para yok. Aralık ve ocak ayı duruyor mesailerin hepsi duruyor ama para yok. Patronun İstanbul’dan gelmesini bekliyoruz.
Geçen ay işçilerin hesabına 22 TL yatırıldığını iddia eden bir işçi, “ geçen ay çalışanların kartlarına 22 TL yatırmışlar bu kadarda olmaz. 22 TL 2 TL’sini banka kesti o parayla ne olur ev geçindiriyoruz, hakkımızı istiyoruz.” şeklinde konuşurken, servis şoförleri de parasızlıktan şikayet etti.
Bir servis şoförü, “ buranın servis şoförüyüm 2,5 aydır 4,500 bin TL’ye yakın alacağım var alamıyorum. Cebimizden mazot parası koyuyoruz.” Dedi.

Haber: H. İŞCAN