Melen Suyu'nun İstanbul tarafından kullanılmasıyla birlikte Düzce'deki çalışmalarına başlayan İSKİ'nin çalışmalarıyla özelikle Çevre ve İmar Planı konularında ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. Konuyla ilgili yaşanan sıkıntıları ÖNCÜ Ana Haber'e katılan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da değerlendirdi.

SORU: Melen projesi ile birlikte Düzceli İSKİ'nin adını duymaya başladı. Yavaş yavaşta İSKİ'nin çalışmalarıyla Düzce'nin çehresi de değişiyor. Bu bağlamdaki en önemli sorulardan biri Belediye imar işlerinin eski yönetmeliği göndermesiyle birlikte 6 ay içinde imar planları revize edilecek deniliyor. Bu doğru mu? Bu konuda neler yapılacak.?

CEVAP: “Bu konu henüz netleşmedi. Düzce Belediyesi'nin çalışmalarından haberimiz yok.”

SORU: Akarsuların yüz metre sağı ve solu kamulaştırılacak deniliyor. Bu nasıl gerçekleştirilecek.?

CEVAP: “Buna ne Devletin ekonomik gücü yeter, ne de bizim. Kamulaştırma uzun vadeli çalışmalar arasında. Zaman içerisinde bütçe imkanları çerçevesinde gerekli çalışmalar yapılacak.”

SORU: Peki bu uygulamaların hukuki dayanağı nedir? Bu hukukun öngördüğü yönetmeliğe mi yoksa bu yetkiler İSKİ yönetmeliğinden mi alınıyor? Bu kapsamları düşünürsek mevcut yürürlükteki imar ve çevre planları var. Israr edilirse bu planlar iptal mi olacak? Çünkü bu planları Çevre Bakanlığı da onaylamıştı.

CEVAP: “Dünyanın hiçbir yerinde su havzalarının gelişi güzel kullanılmasına izin verilmez. Çalışmalarımıza daha önce Düzce de yapılan İmar ve Çevre Planı çerçevesinde yapacağız. Bunlar tabi ki hukuki dayanağa göre yapılacak. Bunu kendi fikirlerimize göre yapamayız. Düzceliler'den bu konuda biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.”

Vural'ın verdiği cevaplar sorulara açıklık getirmekte yetersiz kalırken İSKİ İçme Suyu Havza Genelgesi konusunda cevaplanmayı bekleyen daha çok sorul bulunuyor. Bu sorulardan bazıları ise:

İmar planlarının revize edildiğini düşünürsek yüzde 40 olan inşaat alanı yüzde 15'e düşürülecek buda Düzce'deki yapılaşmayı tamamen durduracak. Bu koruma alanları sadece akarsuları kenarlarını mı yoksa bütün Düzce'yi mi kapsıyor? Çevre Düzeni Planı yaptırıldı. Bu plan tastiklenmeden önce ikili görüşmelerde eski İmar ve Çevre Planları kazanılmış hak olarak yönetmeliğe bir madde ilave edilerek yönetmelik hazırlanacaktı. Bu konu ne olacak?

Bu konuda daha sorulacak çok soru bulunurken açıklamalardan da anlaşıldığı gibi artık İSKİ'den izinsin bir çivi bile çakılamayacak.