Sosyal güvenlik reformu ile işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanabilecekleri süre 100 gün olarak düzenlenmişti.
Reformun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008'den itibaren de uygulama bu şekilde yapıldı. Ancak SGK yetkilileri, 17 aydır kanunun yanlış uygunlandığını savunarak, işsiz kalanların sağlık hizmetinden faydalanma süresini 10 güne indirdi.
Bu durum, kurum içinde 'şimdiye kadar yasayı yanlış yorumlamışız' diyerek açıklandı. SGK'dan il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine gönderilen yazı ile tedavi süresinin 10 gün olduğu bildirildi.
Bilgisayar ve provizyon programları da buna göre düzenlendi. 10 günün ardından hastane ve eczanelere gidenler sağlık hizmeti ile ilaç alamadan dönüyor.
Hastaneye tedavi için giden ya da eczaneden ilaç almak isteyen çok sayıda vatandaş, sağlıktan yararlanma sürelerinin dolduğu gerekçesiyle kapıdan çevrildi.
SGK'nın kararı, il müdürleri ile sosyal güvenlik merkez müdürlerini zor durumda bıraktı. Uygulamayı izah etmekte güçlük çeken yetkililer, vatandaşın tepkisini göğüslemeye çalışıyor.
Ancak 5510 sayılı kanuna göre işini kaybedenlerin son bir yılda en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ile eş ve çocukları sağlık hizmetinden 90 gün yararlanabiliyor.
90 günün bitiminde de genel sağlık sigortası kapsamına geçmesi için 10 gün süre tanınıyor. Böylece işsizler toplamda 100 gün hizmet alıyor.
Kafa karışıklığına, işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanacakları süreyi düzenleyen iki maddenin bulunması yol açtı.
67. maddede "60'ıncı maddenin birinci fıkrasının a bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar, zorunlu sigortalıklarının sona erdiği tarihten itibaren on gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanırlar.
Bu kişilerin sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılıkları varsa, sigortalılık niteliğini yitirdikleri tarihten itibaren 90 gün süreyle bakmakla yükümlü olduğu kişiler dahil sağlık hizmetlerinden yararlandırılırlar." maddesi yer alıyor.
Aynı kanunun 61 maddesinde ise, "60'ıncı maddenin birinci fıkrasının a bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanların zorunlu sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 10 gün sonra bu bent kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır." diyor.