Ekonomistler bağımsız ekonomik kuruluşların dünyada yaşanan global ekonomik krizden çıkacak ilk ülkelerden birinin Türkiye olduğuna vurgu yaptılar. Bu konuda, sanayi üretimindeki artış verilerinin de olumlu bir işaret olarak görülebileceği ekonomide canlanama, krizden çıkma gibi gelişmeler yaşanacak. Bunun inşaat sektöründen başlaması gerektiğini vurguladı. Sanayi sektörünün geçen yıl yüzde 9'luk, büyük oranda bir daralma yaşandığı "Konut kredileri oldukça düştü. Bankalar adeta kredi indirimi konusunda birbirleriyle yarışıyor. Evler satıldıkça, inşaat sektörü de yeni konut yapmaya başlayacak. Bu durum baharla birlikte inşaat sektörünü hareketlendirebilir. İnşaat sektörü, çok sayıda sektörün amiral gemisidir. Inşaat sektöründeki haraketlenme, demir, çimento, ahşap, plastik gibi çok sayıda sktörü aynı anda hareketlendirir. Ancak inşaat sektöründe beklenen hareket gerçekleşirse, işsizlik oranı yüzde 13'ten yüzde 11'e düşmesinin beklendiği bildirildi.
İnsanımızın bugün en büyük sorunu işsizlik. İş olmadığı için geçen yıl işsizler para harcayamıyordu, esnafın ve sanayicinin işleri de haliyle azalıyordu. Inşaat ve tarım sektöründe ilk olumlu işaretleri alınan hareket gerçekleşirse, iç talep canlanmış olacak. İç talep canlandığında, ekonomide yaşanan en büyük sorun halledilmiş olacak."
"Mart ve Nisan ayında işsizlik ciddi oranda azalabilir" diyen ekonomisteler geçen yıl en çok daralan sektörlerden birinin de tarım olduğunu vurgulandı ve "Tarımın canlandığı dönem bahar aylarıdır. İnşaata paralel olarak tarım sektöründe başlayacak olan tarımsal faaliyetler, işsizliğin azalmasında önemli rol oynayacağı bekleniyor.