DSİ'den yapılan yazılı açıklamada, Melen Projesi kapsamında 20 Ekim 2007 tarihinden itibaren İstanbul'a su verildiği anımsatılarak, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin isteği ve müteahhitlerle yapılan sözleşme gereğince, pompalara enerji temin eden enerji nakil hattı ile trafo merkezi malzemelerinin yerleştiği alan sahasının bakımı için 13-22 Ağustos tarihleri arasında su aktarımının durdurulduğu kaydedildi.

Pompaların ve enerji veren tesisin belirli süre çalıştıktan sonra kontrol amaçlı gözlenmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

“DSİ, mayıs ayında suyun kesilmesi gerektiğini işletmeyi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSKİ) bildirmiştir. Ancak bu kesintinin Melen Çayı'nda suyun minimum seviyeye indiği dönemde yapılması tercih edilmiştir. Melen Çayı ağustos ve eylül aylarında uzun yıllar ortalamasına göre minimum seviyede akmaktadır. Melen Projesi'nden 9 ay boyunca 85 milyon metreküp su sağlandı.”

Açıklamada, İSKİ ve DSİ'nin müştereken karar verdiği kesintiye 23 Ağustos saat 10.00'dan itibaren son verileceği ve İstanbul'a Melen'den tekrar su verilmeye başlanacağı da bildirildi.