Son zamanlarda havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi balıkçıları olumsuz etkiledi. Bu yıl hamsinin bol olması ve diğer balık türlerinin az olması vatandaşları hamsiye yönlendirdi. Öncü TV mikrofonlarına konuşan  vatandaşlar ve balıkçı esnafı durumdan memnun olduklarını dile getirdi. Balık tezgahlarında hamsi fiyatları hem balıkçı esnafları, hem de vatandaşın yüzünü güldürdü. 10 liraya düşen hamsi fiyatları vatandaşlar tarafından tezgahlarda dikkat çekmeyi başardı. Balıkçı esnafı denizlerimizin ve tatlı sularımızın yeteri kadar korunup kollanmadığından yakındı.




Öncü Haber mikrofonlarına konuşan esnaf ve vatandaşların görüşleri şöyle:

“Hamsinin fiyatı 10 lira fiyat çok makul ama alan yok”
35 yıldır  balıkçılık yaptığını belirten Selahattin Yıldız şöyle konuştu: “Bu sene balık satışları çok düşük. İş yok diyebilirim. Hamsinin fiyatı 10 lira fiyat çok makul ama alan yok. Denizlerimiz hamsi bakımından gayet zengin. Tezgahımızda balık çeşidimiz çok günlük taze balık gelmektedir. Halkımız balık tezgahlarına yanaşmıyor bu sezon.”
 



“Dün 15 lira olan hamsi bugün 10 lira”
Balık fiyatlarının uygun olduğunu belirten esnaf Ramazan Haman şunları söyledi: Yaklaşık 12 senedir balıkçılıkla uğraşıyorum. Balık fiyatı tezgahlarımızda çok uygun. Dün 15 lira olan hamsi bugün 10 lira. Karadeniz hamsisinin değerini, tadını bilen müşterilerimiz geliyor. Marmara hamsisi olsa bu kadar rağbet görmezdi. Akçakoca’da balık yok, doğu Karadeniz’den  geliyor.




“Tezgahlarda balık fiyatları gayet normal”
Hayatı boyunca balıkçılık ile uğraştığını belirten Yunus Yılmaz şunları ifade etti: “Kendimi bildim bileli balıkçılıkla uğraşıyorum. Balıkçılıkta fiyatlar hemen hemen her gün dalgalanma yaşar hava şartları ve koşulları bunu etkiler. Tezgahlarda balık fiyatları gayet normal. Hamsi fiyatının 10 liraya düşmesiyle fiyatlar artış gösterdi. Karadeniz hamsisi gayet güzel ve iri halkımızın talebi çok iyi. Hamsiden sonra tezgahta başı çeken balıklar, mezgit, istavrit, palamut, tatlısu balıkları.”
 



“Akçakoca denizimize sahip çıkamıyoruz”
Mercan balıkçılıktan Mecit Bey şöyle konuştu: “Dostlarımız ve müşterilerimiz sağ olsun bizi yalnız bırakmıyorlar. Biz istiyoruz ki her çeşit balık tezgahımızda olsun ama deniz ananın verdiği balık budur. Şükürler olsun deniz bize ne verirse bizde onları halkımızla paylaşıyoruz. Akçakoca denizimize sahip çıkamıyoruz. Yunanistan’da denize hurda uçaklar kamyonlar, tırlar atıldı, trol ile avlanılmasın diye. Biz Türkiye olarak denizlerimize ve göllerimize sahip çıkamıyoruz. Her geçem gün balık sayılarımız düşüyor. Balık alırken seçmece balık almamız lazım. Balıklar mevsim itibari ile Sinop ve Trabzon’dan gelmektedir.”
 
 


“Tezgahlarda balık fiyatları bugün yüz güldürmeye başladı”
Balık fiyatlarının uygun olduğunu belirten vatandaş Şinasi Öztürk şunlar söyledi: “Balık tezgahlarında bugün itibari ile fiyatlar çok iyi. Tezgahlarda balık fiyatları bugün yüz güldürmeye başladı. 2 kilo balıkta ben aldım. Tezgahta mevsim olarak hamsi başı çeker peşinden istavrit, mezgit ve palamut gelir.”

“Mevsim itibari ile hamsi vazgeçilmezimiz”
Balık fiyatlarının gayet makul olduğunu söyleyen Lütfi yılmaz şunları söyledi: “Gün itibarı ile balık pazarında balık fiyatları gayet makul, çeşit çok. Mevsim itibari ile hamsi vazgeçilmezimiz.”




“Hamsiler gayet güzel canlı”
Vatandaş İlhan acar fiyatların yüzünü güldürdüğünü ifade ederek şöyle konuştu: “Tezgahtaki hamsi fiyatları çok iyi. Hamsiler gayet güzel canlı, fiyatlar bugün yüzümüzü güldürdü.”
 
“Balığın tazeliği ve iriliği bizim için ve vatandaşlar için çok önemli”
Balığın tazeliğinin önemli olduğunu belirten esnaf İsmet Bey şunları belirtti: “Bir satıcı olarak tezgahta hamsi fiyatlarının pek önemi yok. Balığın tazeliği ve iriliği bizim için ve vatandaşlar için çok önemli. Hamsi iyi olduğu zaman fiyatına genelde pek bakılmıyor. Gün itibari ile hamsi 10 lira  Giresun’dan geldi bugün rağbet çok fazla. Mezgit balığı iri olduğu zaman vatandaş onunda fiyatına bakmaz alır.”

HABER: E.DÜZEN