Düzce, çevreyi temiz tutmada sınıfta kaldı! Giderek artan çevre kirliliğini önlemek amacıyla harekete geçen Mavi Ağaç Toplumsal Gelişim Derneği, ilk olarak Düzce'nin "Temizlik Haritası"nı çıkartmış ve ardından temizlik seferberliğine başlamıştı. 6 haftalık olarak hazırlanan ve 3 haftası geride kalan proje kapsamında şehir merkezindeki mahallelerin yanı sıra Güzeldere Şelalesi gibi gözde turistik adresleri ile yol ve sokaklarda da temizlik yapan dernek yönetimi ve üyeler, yaptıkları yazılı açıklama ile karşılaştıkları üzücü manzaraları kamuoyu ile paylaştı.

"Kirlilik sorunu, sokaklarda ve yollarda ciddi şekilde hissediliyor"
Toplumun ortak kullanımına sunulan kamusal alanları korumanın herkesin sorumluluğu olduğu altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "Kişisel alanlarımıza gösterdiğimiz özeni mutlak surette ortak hak sahibi olduğumuz bu gibi alanlar için de göstermemiz gerekmektedir. Parklar, çocuk oyun alanları, doğal değerler kapsamında olan göller, ormanlar gibi bir çok farklı türde ortak değerimiz bulunmaktadır. Bunlardan biri de araç ve yaya olarak kullandığımız ulaşım akslarıdır. Yaşadığımız kirlilik sorunu, sokaklarımızda ve yollarımızda da ciddi şekilde hissedilmektedir."

"Bize yakışan asla bu değil"
Mavi Ağaç Derneği olarak Temizlik Haritası Projesi kapsamında mahalle parklarının yanı sıra yol ve sokakların da faaliyet alanı içine dahil edildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Çay Mahallesi sınırları içinde bulunan iki çocuk oyun alanı ve çevresinde bulunan sokakları dernek üyeleri ve gönüllüler ile birlikte temizledik. Her çalışmamız öncesinde karşılaştığımız çirkin görüntüler bizleri üzerken , çalışmamız sırasında bölge sakinlerinin olumlu yaklaşımları bize amacımıza ulaşma noktasında umut vermektedir. Bugün kentin belli yerleşim bölgelerinin konut alanından çok çöplüğe dönüştüğüne şahit olduk. Çöp kutularının arasında sokaklar boyunca uzanan evsel atıklarla, inşaat artıklarıyla karşılaştık. Bu tablo bize ait. Ama bize yakışan asla bu değil. Bize bahşedilen doğal güzellikleri muhafaza etmek, yaşadığımız çevrenin tertip ve düzenini korumak hepimizin görevi."

Düzce'de yaşayanlara çağrı
Düzce’nin önemli sorunlarının başında gelen çöp sorununa dikkat çekmek ve toplumda çevreyi "kirletmeme bilinci" oluşturmak amacıyla işe koyulan Mavi Ağaç Toplumsal Gelişim Derneği, açıklamanın sonunda Düzceliler'e bir de çağrıda bulundu: "Bir sonraki çalışmamıza katılmak isteyen herkesi davet ediyoruz. Düzce bütününde oluşmak istediğimiz farkındalık için herkesten destek bekliyoruz."

Haber: C. ÜSTÜNER