Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında olan güllaç tatlısının yapımını, tatlı ustası Erdem Yöndem’e sorduk.

Tatlının hazırlanışını anlatan ve püf noktalarına değinen Yöndem, güzel bir güllaç tatlısının nasıl elde edileceğini anlattı.

Güllaç yapımında ihmal edilmemesi gerekenleri de anlatan Erdem Yöndem, iyi bir tatlı elde etmek için gerekenleri Öncü Haber’e anlattı.



Malzemeler

Güllacın Ramazan Ayı’nın vazgeçilmez tatlılarından olduğunu belirten Erdem Yöndem, 4 kişilik olarak hazırlanacak olan tarifin malzemelerini sıraladı:

“4 kişilik bir tarifte 1 buçuk su bardağı şeker, 1 litre süt, 6-7 adet güllaç yaprağı ve dilediğiniz kadar meyve kullanabilirsiniz.”



Hazırlanışı

Malzemeleri belirten tatlı ustası Yöndem, daha sonra tarifin hazırlanışına geçti. Tencereye sütü boşalttıktan sonra, şekeri süte ilave eden Yöndem, ilave edilen şekerin eriyene kadar sütün karıştırılması gerektiğini vurguladı:

“Sütümüz, ne çok kaynayacak, ne de soğuk olacak. Orta ısıda bir şerbet elde edeceğiz. Sütün istenilen kıvama gelmesi için ortalama olarak 10 dakika yeterli olacaktır. Şekerin yanma olasılığı olabilir, şeker eriyene kadar sütün karıştırılması daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.



“Meyveler diri olmalı”

Süt kısık ateşte kaynatılmaya bırakılırken, diğer malzemeleri hazırlamaya başlayan tatlı ustası şu önerilerde bulundu:

“Malzeme olarak muz ve çilek kullanacağız. Püf nokta, meyvelerin diri olmasıdır. Böylelikle yapacağınız güllaca daha fazla lezzet verecektir. Tabi ki sadece muz ve çilek değil, istediğiniz herhangi bir meyve ile de güllaç yapabilirsiniz.”



“Güllacı güzel ıslatmak önemli”

Muz ve çilekleri doğrayarak, hazırlayan Yöndem, istenilen kıvama gelen sütü yeniden tezgâhına aldı ve daha önceden öğüttüğü cevizi de kullanarak tatlıyı hazırlamayı sürdürdü:

“Buradaki önemli noktalardan bir tanesi de güllacı güzel ıslatmak. Yoksa sert kalır ve ne kadar süt katsanız da, ağızda sert bir tat bırakır. Öncelikle tepsiye birkaç kepçe süt döküyoruz. Ardından güllaç yapraklarımızı tek tek tencerede ıslatıyoruz. Bunun için büyük bir tencere veya tepsi kullanabiliriz. Islattığımız yaprakları, tepsimizin köşelerini dolduracak şekilde seriyoruz. Ayrıca ıslattığımız güllaçları sütün içerisinde uzun süre bekletmememiz gerekiyor. Belli bir süre sonra parçalanabilir ve bu sefer tepsiye yerleştirmemiz daha zor olur. Her iki katta bir tepsimize kepçe ile süt dökersek, güllaç yapraklarımız daha güzel ıslanır.”



“3 katta bir meyve dizeceğiz”

3 kat yufka ardından meyvelerin dizilmesi ve öğütülen cevizin saçılması gerektiği belirten Erdem Yöndem tarife şu şekilde devam etti:

“Her 3 katta bir meyvelerimizi dizeceğiz. Hazırladığımız meyveleri karışık bir şekilde dilediğimizce tepsiye saçıyoruz. Ayrıca her meyve attığımız kata ceviz de atıyoruz. Devamında tekrar 3 kat yufka, ekleyeceğiz.”



“2 gün içerisinde tüketilmelidir”

Toplamda 12 kat yufka kullanarak hazırladığı Güllaç tatlısının arasına, 3 kat yufkada bir eklemek sureti ile 3 kat meyve ilave eden Tatlı Ustası Yöndem, kendisinin büyük tepside 16 kişilik olarak hazırladığını belirterek, evde ufak tepside hazırlayacak olanların 2 katta bir de meyve koyabileceğini söyledi.



Bütün yufkalar dizildikten sonra tencerede kalan sütün de tepsiye dökülmesi gerektiğini belirten Tatlı Ustası tarifine şöyle devam etti:

“İsteğe göre üzerine nar, ceviz, kivi gibi istediğimiz meyveleri kullanarak bir servis hazırlayabiliriz. Tatlımız bir saat sonra yemeye hazır olacak. Yarım saat dışarıda sütümüzün soğuması için bekleteceğiz. Daha sonra yarım saatte dolapta beklettikten sonra yemeğe hazır olacak. Dolapta durduğu sürece 2 veya 3 gün içerisinde tüketilebilir. İdeal olan 2 günde tüketmektir, içine kattığımız meyveler bir süre sonra bozulmaya geçebilir.”



“Baygınlık veya midede ağrı yapmaz”

Güllaç tatlısının Ramazan Ayı ile özdeşleşmesine de açıklık getiren Yöndem şunları dile getirdi:

“Güllacın özellikle Ramazan Ayı’nda yapılmasının sebebi oldukça hafif bir tatlı olmasıdır. Hiçbir baygınlık, midede ağrı yapmaz. Her gün olmasa da haftada bir kere güllaç yemeyi öneririz. Herkese Hayırlı Ramazanlar.”



Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: E.K.DURSUN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ