Vergi borcu ve trafik cezası gibi nedenlerle milyonlarca vatandaş e-haciz uygulaması ile karşı karşıya kalırken, 2020 yılında yeni bir yapılandırma gelmesi bekleniyor. Öncü Haber ekibi Düzceli vatandaşlara gündemde olan vergi affını sordu.

Bazı Düzceli vatandaşlar herkesin düzenli olarak vergi borcunu ödemesi gerektiğini söylerken, bazıları ise yapılandırmanın borçların ödenmesinde kolaylık sağlayacağı düşüncesinde.

İşte Düzceli vatandaşların gelmesi gündemde olan sicil affı ve borç yapılandırması konusunda düşünceleri:

“Bence de bir düzenleme yapılsın”
“Benim vergi borcum yok. Ama eğer vergi borcu olanlar için bir af gelirse bu güzel olur. Vatandaşa kolaylık sağlanmış olur. İyi olur yani. Çok iyi olur çok güzel olur. Bence de bir düzenleme yapılsın. Vatandaşlar için güzel bir çalışma olur.”
 


“Ben vergi borçlarımı daha yeni ödedim”
“Vergisini ödemeyen için bir indirim gelirse yanlış olur. Ben vergi borçlarımı daha yeni ödedim. Herkes borcunu ödesin. Ben bu devletten çok memnunum.  Devletin kolaylık sağlaması güzel bir şey ama borçlarını ödemeyenler ödesinler. Ben borcumu ödüyorsam herkesin ödemesi lazım.”




“Bu doğru değil”
“Sahtekarlar için iyi olur. Bu doğru değil. Birisi ödüyor diğeri ödemiyor sonra ona indirim geliyor. Bu uyanıklığa girer. Zaten ödemeyenler uyanık olanlar. Nasıl olsa devlet bir af getirir kafasındalar. Devlet bunlara müsaade etmemesi lazım. Herkesin borcunu ödemesi gerekir.”
 


“Zaten ekonomik bir krizin içindeyiz”
“Böyle bir düzenleme gelirse iyi olur. Zaten ekonomik bir krizin içindeyiz. Ama böyle olursa da adaletsizlik olur. Devletin  bu adaletsizliği ortadan kaldırması lazım.  Genel olarak bir vergi indirimi olursa daha iyi olur. Ödeyen veya ödemeyen değil. Genel olarak bir indirim olsun. Bu şekilde adaleti sağlamış olursun.”
 
 

“Vatandaşı düşünen kimse yok”
“Benim vergi borcum var ve yapılandırma yaptım. Bu indirim gelene kadar 6 ay veya 1 sene geçer. Biz bu parayı yine ödemek zorunda kalırız. Benim vergi borcum vardı icraya çıkmış yapılandırdım şimdi taksit taksit ödüyorum. Bunu zamanında yapsalar daha iyi olurdu. Bizim devlete vereceğimiz olduğu zaman faizi koyuyorlar ama devletten alacağımız olduğu zaman ise  bize hiçbir şey vermiyorlar. Herkes kendi menfaati peşinde. Vatandaşı düşünen kimse yok. Her şey vatandaşın sırtında ama vatandaşı düşünen yok. Üç kuruş maaş alıyoruz borçlarımıza yetmiyor aldığımız maaş. Vatandaşa geldiğinde yüzde 3 zam yapanlar kendilerine yüzde 100 zam yapıyor. Bu yanlış.”
 


“Vatandaş rahat eder”
“Böyle bir düzenleme gelirse vatandaş rahat eder. Gelsin ben isterim gelmesini. Ama vatandaşlarda borcunu ödesin. Vergi indirimi gelsin diye beklemesinler. Ben emekli maaşı ile geçiniyorum. Vergi borçlarımı düzenli olarak ödüyorum. Ödeyemeyen olursa da devletin kolaylık sağlaması güzel bir şey.”



“Yani hırsızı af ediyor”
“Vergisini ödeyenlere bir şey yok ödemeyenlere af geliyor. Yani hırsızı af ediyor. Ondan sonra herkes ödememeye başlıyor. İyi niyetli olan ödesin  iyi niyetli olmayan ödemesin. Sonra da af çıkar böyle bir şey olmaz. Adaletli olunması gerekir. Vergiler düşük olsun herkes ödesin. Parası olan ödemiyor zaten borcunu. Parası olmayan bulup buluşturup borcunu ödüyor.”

“Ben ödedim sende öde kardeşim”
Bir yandan güzel bir şey ödemeyeneler için kolaylık olur öte yandan ise ödeyenlerin günahı neydi sorusu akıllara geliyor. Ben ödedim sende öde kardeşim. Ben ödüyorum devletime saygılıyım. Korkarım ben bunu ödemesem Allah bunu bana sorar. Devletinde sorması gerekir.



“Eğer böyle bir düzenleme gelirse devlet alacaklarını daha rahat toparlar”
Ben şahsen vergi affının gelmesini isterim. Benim borcum var. Hem benim için kolaylık olur hem devlet için. Devlet alacaklarını toparlamış olur eğer bir düzenleme gelirse. Daha güzel olur. Ben hayatım boyunca 200-250 bin TL vergi ödedim devlete. Eğer böyle bir düzenleme gelirse devlet alacaklarını daha rahat toparlar. Ekonomik sıkıntılar ortada. Zaten etrafımızda olanları görüyoruz bir savaş çemberinin içerisindeyiz. Devletimize vergimizi vererek destek olmalıyız. Ben kalan vergilerimi yavaş yavaş ödüyorum.