Düzce Barosu’nda gerilim tırmanıyor. ‘Hayır’ istifasının ardından gözlerin çevrildiği isimden açıklama geldi.

2016’nın Ekim ayında yapılan genel kurul sonucunda Düzce’nin ilk kadın Baro Başkanı olan Azade Ay’ın başkanlığındaki yönetime çarşaf listeden giren Recep Albayrak’ın dün yönetimdeki görevinden istifa etmesi ile ilgili yaptığı açıklamalardaki iddialarına sessiz kalınmadı.

Düzce Barosu'nun referandum sürecinde 'Hayır' kampanyası yürütmesini gerekçe gösteren ve “Başkanlığımız adeta CHP sözcüsü gibi davranıyor” diyerek tarafsız olunmadığını savunan Albayrak’ın söylemlerine Baro Başkanı Ay’dan cevap geldi.

“Baroların yurttaşlarımızı bilgilendirmesi yasal ve zorunlu bir görevdir”
Ay, yazılı yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda basında çıkan, haberlerde Baro Başkanlığının referandumla ilgili çalışmaları hakkında; tarafsız kalınmadığı ve bir siyasi partinin sözcüsü gibi hareket edildiği yönünde iddialar ileri sürülmüştür. 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 110. maddesinin 1, 6, 17. bentleri Türkiye Barolar Birliğine; 76 ve 95. maddeleri de Barolara 'Hukukun Üstünlüğü ile İnsan Haklarını savunmak ve korumak, ayrıca bu kavramlara işlerlik kazandırmayı' bir görev olarak vermiştir. Ülkemizde anayasanın değişmesini öngören referandum gündemdeyken Türkiye Barolar Birliği ve baroların görüş ve düşüncelerini açıklaması, yurttaşlarımızı bilgilendirmesi yasal ve zorunlu bir görevdir. Düzce Barosu olarak da Avukatlık Yasası’nın bize verdiği görev ve yetkiler dahilinde Anayasa değişikliği teklifi konusunda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere çalışmalar yapılmaktadır.”

“Hukukun üstünlüğü' ve bağımsız yargıdan yana olan tavrımız değişmeyecektir”
“Ayrıca belirtmek isteriz ki referandum; anayasa değişikliği gibi önemli konularda halkın iradesini belirlemek amacıyla yapılan bir oylama olup, seçim değildir.” ifadesini kullanan Ay, şunları kaydetti: “Tamamen hukuku ilgilendiren ve üzerinde hukukçuların tartışması gereken Anayasa değişikliği hususunda yargının bir ayağı olan biz Avukatların, Baroların ve Barolar Birliğinin görüş açıklamasından daha doğal bir durum yoktur. Bugüne kadar olduğu gibi 'hukukun üstünlüğü' ve 'bağımsız yargı' dan yana olan tavrımız değişmeyecektir.”