Düzce Valisi Zülkif Dağlı, 12 Mart 1921’de ‘Milli Marş’ olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“Kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir”
Vali Dağlı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Yüce Milletimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde her türlü olumsuzluğa rağmen Kurtuluş Savaşını kazanarak bize bu güzel vatanı emanet etmiştir.Tarihten silinmek istenen bir milletin, hangi değerlere sarılarak istiklal mücadelesini kazandığını anlatan, tarihi belge niteliğindeki İstiklal Marşı, bir Milletin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir.

Vatansever kimliğiyle Anadolu işgalinin en zorlu dönemlerinde, milli mücadeleye büyük destek veren Mehmet Akif Ersoy,  ölümsüz eserleri, fikirleri,  idealleri, örnek kişiliği ve mütevazı hayatıyla milletimizin gönlünde taht kurmuştur. İstiklâl Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün 96. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”


“Türk ulusunun saygın ve soylu duygularını betimleyen edebi bir anıttır”
Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay yayımladığı mesajında şu görüşlere yer verdi: “Büyük Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı, dünyadaki en haklı, en kutsal savaşlardan birini, sömürgeciliğe karşı verilmiş ilk kurtuluş savaşını, ulusal haykırışı, direnişi, heyecanı anlatan eşsiz bir yapıttır. Mehmet Akif, güçlü anlatımıyla seçkin bir eser oluşturmuş, özlü dizeleriyle ulusumuzun, ülkesine yönelen tehditlere kararlılıkla direneceğini; bağımsızlığını koşullar ne olursa olsun koruyacağını dünyaya duyurmuştur. Bugün de önemli bir sınavdan geçiyoruz. Sınır ötesinde hain terör örgütlerine karşı devam eden operasyonlarda yine İstiklal Marşı’ndaki ruhla devam ediyoruz. Olanaksızlıklar içindeki halkımıza o çetin koşullarda umut, güven, inanç aşılayan bu dizeler, aynı zamanda Türk ulusunun tarihinden getirdiği yüce kişilik özelliklerini, yüksek ruhunu, saygın ve soylu duygularını, düşüncelerini betimleyen edebi bir anıttır. Bu vesile ile Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyor, kurtuluş mücadelesinde şehadete eren tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”



“Türk Milletinin özgürlüğüne pranga vurulamayacağını tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermekte”

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü ise İstiklal Marşımızın kabulünün 97.yıldönümü olması dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Kurtuluş Savaşımıza güç vererek, tarihimizi, milli karakterimizi ve onur mücadelemizi içinde barındıran İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tekrar tekrar okunduktan sonra, ayakta alkışlanarak kabul edilmiştir. Karakteriyle ve yaptığı çalışmalarla milletimizin gönlünde taht kuran, Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşımız, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancı, Milletimizin kahramanlığına, bağımsızlığına, dinine ve vatanına olan bağlılığını adeta haykırmaktadır. Tarihimizi, milli karakterimizi ve onur mücadelemizi içinde barındıran İstiklal Marşımız, geçmişten günümüze hür yaşayan Türk Milletinin özgürlüğüne pranga vurulamayacağını da tüm gerçekliğiyle gözler önüne sermektedir.



Düzce Üniversitesi olarak, büyük bir gururla okuduğumuz İstiklal Marşımızın ortaya koyduğu inanç ve kararlılığın, günümüzde de artarak devam etmesini diliyor, bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.”


“Bağımsızlık, vatan ve namus mücadelesi ile bayrak sevgisini en güzel şekilde ifade etmekte”
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü’ nün 97.yılönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, “AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin mesajında; “Milletleri millet yapan en önemli değerler; birlik, beraberlik, dil, inanç, vatan, namus, şeref, bayrak, ideal, tarih gibi insani hasletlerdir. Büyük devlet ve millet olmanın göstergelerinden biri de tarihte yaşanan olayları ve insanları hayırla yad etmektir. Mehmet Akif Ersoy’un 97 yıl önce yazdığı ve 12 Mart 1921′de Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından, Devletimizin ve Milletimizin bağımsızlığının simgesi olarak kabul edilen İstiklal Marşımız, milletimizin yaşadığı kriz günlerindeki bağımsızlık, vatan ve namus mücadelesi ile bayrak sevgisini en güzel şekilde ifade etmektedir.



Mehmet Akif Ersoy’un güçlü kaleminden çıkan kelimeler milletimizi öyle derin, öyle kapsamlı tahlil etmiştir ki, onun dizelerinde herkes kendinden bir parça bulmuştur. Milli Mücadele’nin en çetin döneminde bu eşsiz anıt, milletimizin şahlanışının sembolü olmuştur. Bu eserin yapı taşı şanlı ecdadımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi, Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum”
ifadelerinde bulundu.

“Bir ulusun yeniden uyanışının müjdeleyicisi”
Düzce Barosu şu mesajında şu ifadelere yer verdi:

“12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşımız, kabul edildiği tarihte dahi yalnızca bir marş değil, bir ulusun yeniden uyanışının müjdeleyicisi olmuştur. Tıpkı marşımızda olduğu gibi, ulus olarak birlik ve beraberlik içerisinde, korkmadan bağımsızlığını savunan Yüce Türk milleti, nihayetinde Kurtuluş Savaşını kazanarak istiklal ve cumhuriyetine kavuşmuştur.



İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yıl dönümünde büyük șair Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha yâd eder, bașta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bugüne kadar bayrağımızı bu vatanda dalgalandıran şehitlerimizin hatıralarına ve gazilerimize Düzce Barosu adına saygılarımı sunarım.”



Haber: Ö. YILMAZ