Düzce'de işverenlerin en büyük sıkıntıları arasında yer alan kalifiye eleman ihtiyacına çözüm arayışları sürerken, geçtiğimiz haftasonu gerçekleştirilen Düzce Ticaret ve Sanayi Şurası'nda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye sanayi kesimi tarafından ağırlıklı olarak aktarılan konu yine yetişmiş işçiye olan gereksinim oldu. Devlet-sanayici işbirliği ile meslek lisesi sayısının arttırılmasına dönük çalışmaların hızlandığı şu günlerde İŞKUR İl Müdür Vekili Hasan Ali Subaşı'ndan Düzce'deki istihdamın durumuna ilişkin bilgiler aldık.

İŞSİZLİK ORANLARI

Türkiye’deki işsizlik oranının en son temmuz ayı içerisinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlandığını belirten Şubaşı, şu rakamsal bilgileri paylaştı: “TÜİK’in yayınladığı istatistiğe göre; Türkiye’deki işsizlik oranı 10.2 olarak tanımlandı. Geçen yılın aynı dönemine göre 15 yaşın üzerindeki işsiz sayısı 3 milyon 354 bin kişi olmuş yani 3 yüz 54 bin kişi bu iş gücü kapsamına dahil olmuş. Dolayısıyla işsizlik oranının geçen yıl 10.7 olduğu görülmekte.”

25 BİN 594 KİŞİ İŞ ARIYOR

Kuruma kayıtlı işsiz sayısı hakkında da bilgiler veren İŞKUR İl Müdür Vekili Hasan Ali Subaşı, şöyle konuştu: “Müdürlüğümüze bağlı şu an kayıtlı 25 bin 594 iş arayan bulunmakta ancak bu sayının birçoğu çalışıyor ve daha iyi iş arıyor. “Ben işsizim” iddiasıyla bizde kayıtlı olanların sayısı 11 bin 462 kişi.”

2 BİN 108 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ

İşe yerleştirilen kişi sayısına yönelik ise “Bu yıl içerisinde şu ana kadar 2 bin 108 kişiyi istihdam etmiş bulunuyoruz. İşsizler başvurduklarında daha çok mesleklerine göre iş arıyorlar ve daha çok hizmet sektöründe çalışmayı tercih ediyorlar.” dedi.

İSTEKLERE CEVAP VERECEK İŞGÜCÜ DÜZCE’DE BULUNMUYOR”

İşverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü sağlamaya yönelik İşkur olarak yürüttükleri çalışmalardan bahseden Subaşı, Düzce'de çok farklı sektörlerin faaliyet göstermesine bağlı olarak isteklere cevap verecek nitelikte işgücü bulunamadığına dikkati çekti. İl Müdür Vekili Subaşı, şunları kaydetti: “İşkur olarak bu konuda ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Tabii işverenlerin bu konuda ciddi beklentileri var. Bu isteklere cevap verecek nitelikli işgücü de maalesef Düzce’de bulunmamakta. Bunun sebebi çok farklı sektörlerin Düzce’de faaliyet göstermesi olarak ifade etmek lazım. Yelpaze geniş olunca da bu kadar geniş sektörün ihtiyacına cevap verecek nitelikli işgücü yapısının oluşması da zaman alacaktır. Ama bu konuda ciddi manada yol alındığını söyleyebiliriz. Bizler de işletmelerle sürekli temas halindeyiz. Onlarla anket çalışmaları yapıyoruz, almış olduğumuz talepler, yapmış olduğumuz ziyaretler var. Bütün bu çalışmaların neticesinde biz de bazı verileri elde ediyoruz. Bu veriler çerçevesinde de işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü sorunu çözmek için kullandığımız argümanlar var. Bunları aktif işgücü programları olarak tanımlıyoruz.”

166 FARKLI MESLEKTE, 322 FARKLI PROGRAM DÜZENLENDİ

“Değişik iş faaliyetleri gerçekleştirerek nitelikli işgücü ihtiyacını çözmeye çalışıyoruz.” diyen Subaşı, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “2016’da yaklaşık 166 farklı meslekte, 322 farklı program düzenlendi. 2 bin 429 kişi de bu programlara katıldı. İstihdamı arttırıcı programlar var, girişimcilik programları düzenliyoruz, iş başı eğitim programları düzenliyoruz, işletmelerle düzenlediğimiz eğitim programları var, yerel eğitim kaynakları ve devlet kurumlarıyla düzenlemiş olduğumuz eğitim programları var. Bu şekilde iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman haline gelmesi ve istihdamını kolaylaştırmak için eğitim çalışmaları yürütüyoruz.”

BÖLGEMİZDE İŞ ARAYANLAR İŞ SEÇİYOR”

Şubaşı, ayrıca Düzce'de iş arayanların iş seçtiğini belirterek, önemli bir tespitte bulundu. Şubaşı, şöyle konuştu: “İşverenlerden en çok talep, beden işçisi yani vasıfsız işçi yönünden geliyor. Bölgemizde iş arayanlar iş seçiyor. Dolayısıyla ciddi manada açık olan nitelik gerektirmeyen mesleklerdeki ilanlar en başta görünüyor. İkinci sırada tekstil sektörü alanında talepler var. Sonrasında fabrikaların üretim sürecinde çalışacak işçileri söyleyebiliriz. Gaz altı kaynakçısı çağrı merkezi ve diğer meslekler olarak sıralayabiliriz.”

İŞVERENLER NİTELİKLİ VE DÜRÜST ÇALIŞAN İSTİYOR”

“İş beğenmeme sorunu Düzce’ye özgü bir sorun değil tüm Türkiye’de var.” diyerek önemli bir konuya parmak basan İŞKUR İl Müdür Vekili Hasan Ali Subaşı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Diğer illerle aynı durumdayız. Burada çalışan arkadaşlar iş arayanlara koçluk yapıyor ve istihdam noktasında yardımcı olmaya çalışıyor. Herkesin beklentisi var iş ile ilgili. Ama işveren noktasında da var bu durum. İşverenin aradığı niteliğe sahipsek eğer o zaman iş seçme hakkına sahibiz. İş hayatına girişte elbette bazı zorluklar olacak. Hepimiz kariyer hayatımızın ilk 5 yılı, limon satsak belki daha fazla para kazanırız. Sonrasında o 5 yıllık iş bilirliğin getirdiği kazanım sizi nitelikli hale getirdiğinde çalışma koşullarınız da zamanla değişecektir. İşverenler nitelikli ve dürüst çalışan istiyor.”

İŞSİZLİK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından işsizlik sorununu çözmek için ciddi çalışmalar yapıldığını vurgulayan Subaşı, “Öncelikle yatırımın gelmesi lazım.” dedi. Subaşı, şöyle devam etti: “Yatırım arttıkça iş imkanı da doğacaktır. Mevcut yatırımlar çerçevesinde üretimde verimliliği arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Portföyümüzde iş arayanların niteliğini geliştirerek işe girmesini ve istihdamını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalar ve anketler yapıyoruz. Anket çalışmamızın raporlamasını yapıyoruz yakın tarihte açıklayacağız. Verileri bir şekilde kamuoyuyla paylaşacağız. Umut ediyoruz Düzce’ye yatırımlar gelmeye devam eder. Çok güzel işbirliklerimiz ve kaynaklarımız var. İş başı eğitim programımız nitelikli iş gücü sorununu çözmek için çok ciddi bir argüman. Bu programla yüzde 60-70 nitelikli işgücü sağlayabiliyoruz. Bu programa katılanlara günde 50 lira cep harçlığı veriyoruz, sigortasını biz ödüyoruz. İşletmeye de sen bu arkasdaşı çalıştır işi öğrensin o zamana kadar maaşını biz vereceğiz sonrasında maaşını sen öde diyoruz. Katılımcılar ve işletmeler de bu programdan oldukça memnun.”