Düzce’de son zamanlarda sık sık meydana gelen ev yangılarının ardından  Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Kahraman Öncü Haber ekibine özel açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı. Yangın denilince akıllara kibrit veya  çakmakla bir yeri tutuşturmak geldiği ama  genelde yangın çıkış nedeni için 3 faktör olduğunu belirterek, soba yakma kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
 


 
“Soba yakma kurallara dikkat edilecek”
Yangın için üç ayrı faktör olduğunu belirten Müdür Kahraman şöyle konuştu: “Yangın deyince aklımıza bir kibrit bir çakmakla bir yeri tutuşturmak geliyor genelde ama yangın için 3 faktör var; hava, yanıcı madde ve ısı. Buda demek oluyor ki yanıcı madde ihtiyacı olan ısıyı alınca yangın başlıyor. Vatandaşlarımıza öncelikle soba yakma kurallara dikkat edilecek. Soba yakma broşürleri biz daha önce vatandaşlara dağıttık. Soba veya kuzene dediğimiz ısıtıcılardan çıkan kıvılcımların tutuşabileceği bir materyal olmamalı. Soba bacalarının geçtiği hatlar mutlaka kontrol edilmeli eğer sıvasız, çatlak, kullanıma elverişli değilse mutlaka bunların tamiratı yapılmalı. Yine yakın zamanda gördüğümüz bir olayda soba borusu çatıdan dışarıya çıkarırken etrafına bir plaka konulmuş bu plakanın içinden boru geçiyor. Boru, soba ne kadar kuvvetli yakılırsa yukarıya doğru ısıyı daha çabuk veriyor ve etrafındaki plakayı ısıtarak, etrafında bulunan tahtaya temas edip yangın çıkmasına sebep veriyor. İllaki çakmakla bir yeri tutuşturmaya gerek yok ısı seviyesiyle de yangın çıkabiliyor. Bunlara vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekiyor.”
 


“En yakın çıkış yoluna gidilecek yolda engeller bulunulmamalı”
Yangın sırasında en yakın çıkış yerine gidecek yolda engel bulunmaması gerektiğini belirten Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Kahraman şunları ifade etti:  “Diğer bir unsur elektrik tesisatları eğer ki vatandaşın evindeki tesisat eskimişse bunları kontrol ettirmeli çünkü bu anlattığımız şeylerin hepsi vatandaşlarımızın sağlığı ve can güvenliği için. Vatandaşlarımızın birçoğu birtakım önlemler alması için bilgi alması gerekiyor çocuklarını uyaracak. Evin koridorlarına yanıcı malzeme konulmamalı, çünkü panik halinde önde ne olduğunu görmeden koşuşan insanların önünde yanıcı veya normal bir malzeme olmamalı. En yakın çıkış yoluna gidilecek yolda engeller bulunulmamalı. Yangın çıktı, yangın çıkan alandan dışarıya doğru kendimizi tahliye edebilme becerisine ulaşmamız gerekiyor bireyler olarak. Aile bireyleri bu konuda eğitilmeli, aile bireyleri çocuklara durumları anlatılmalı ve yangın anında olay yerini terletmeyi bilmeliyiz. Ailelerimiz yangın söndürme cihazlarını hem bulundurmalı ve kullanmayı bilmeli. Yangında ilk müdahale çok önemli. İnternette birtakım videolar var vatandaşlar bu videoları izleyebilirler.”
 


“Bizim amacımız yangınla ilgi bilgiler vermek”
Kimyasal maddelerin evlerin içerisinde  çokça bulunduğunu belirten Kahraman şunları kaydetti: “Artık kimyasal maddelerin evimizin içinde daha çok olduğunu görüyoruz, özellikle mobilyalarda kimyasal ağırlıklı maddelerin oluşu daha çabuk daha çabuk yanan malzemelerden ibaret olduğunu görüyoruz. İki dakikada bir odanın doymuş ısıyla yandığını görüyoruz, eskiden bu süre daha uzun bir süreydi. Alınacak önemleri biz kendi içimizde ilk etapta almalıyız. Bizim amacımız yangınla ilgi bilgiler vermek, önlemler almak, eğitimler vermek. Bazı okullardan, kuruluşlardan eğitim amacıyla bizde irtibata geçiriliyor bizde elimizden geldiğince önemli paylaşımlar yapıyoruz. Buradaki amaç yangını önlemek, yangının çıkmamasına ön ayak olmak. Yangın ile ilgili önlemleri vatandaşlarımız alacak. Yangın çıktı 112 mutlaka aranacaktır. Çünkü siz yangını söndürmüş olabilirsiniz ama yangının devamı önlemek amacıyla uzman itfaiyeci arkadaşlar takibi yapılsın ki tekrardan kötü sonuçlar alınmasın. Dediğim gibi vatandaşların evlerin de işyerlerinde yangına müdahale ve yangını önleme konusunda mutlaka bilgi ve birikimleri olmalı gerekiyor.”
 
 


“Yangın kendiliğinden çıkmaz”
Kış gelmeden baca temizliğinin yapılması gerektiğini vurgulayan Kahraman şunları belirtti: “Bir vatandaşımızın evinin yanması sokak da kalması bizi gerçekten yıpratır o yüzden dikkatli olmak mutlaka gerekiyor. İş temel olarak bireylerden başlıyor biz kış gelmeden bacalarımızın temizliği, soba hattı düzeni tertibi, elektrikli soba veya elektrikleri battaniyelerin kontrol altında olması gerekiyor.  Artık evlerde kullanılan elektrikli cihazların kullanımı evde bulunan elektrik tesisatının kaldırıp kaldırmayacağını bilmiyoruz. Televizyonlarda da görüyoruz şarj aleti patlamaları meydana geliyor. Elektrik hattına ekstradan eklenen bir cihazın elektrik sigortasının atmaması sebebiyle oluştuğuna inandığımız yangınlar var. Bu olaylarda canımız yanıyor, bunun için önemleri lütfen alalım. Yangın kendiliğinden çıkmaz ya sistemdir ya da bizizdir.”
 
Son olarak vatandaşları yangın konusunda bilinçli olmasını isteyen Kahraman şöyle konuştu: “Bütün vatandaşlarımızın kış yaz fark etmeksizin yangınsız, kazasız, belasız bir vakit geçirmesini diliyorum çocuklarımızla ebeveynlerimizle mutlu huzurlu günler geçirelim herkesin yangın konusunda bilinçli olmasını istiyorum.”