Düzce’de yaşanan sel ve heyelan felaketlerinin ardından devlet yetkilileri ve siyasiler Düzce’ye ziyaretlerini sürdürüyor.
Bu kapsamda afet bölgesini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Afet Özel Yayını’mıza katıldı.


“Sağ salim kurtarılmasını umut ediyorum”

Sözlerine geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Karaca, şöyle konuştu:
“Keşke böyle bir olay nedeniyle gelmeseydim. Gerçekten Düzce, Akçakoca, Esmahanım ve Uğurlu çok kötü durumda. Düzceli vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Kayıp olan vatandaşlarımızın da sağ salim kurtarılmasını umut ediyorum. Hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Hepimize geçmiş olsun. Bunun sebepleri umarım iyi araştırılır. Umarım siyasi düşüncelere bağlı kalmaksızın vatandaşlarımız için böyle bir afeti tekrar yaşamamak adına yönetenler tarafından tedbirler alınır.“
“Hasar tespit edilmeye çalışılıyor”
Afet Özel Yayını program sunucusu Canan Üstüner’in, “Siz de oradaydınız. En ağır yara alan bölgelerden biri olan Esmahanım Köyü’ndeydiniz. Vatandaşlarla bir araya geldiniz ve incelemelerde bulundunuz. İzlenimleriniz nelerdir?” sorusu üzerine Gülizar Biçer Karaca, şunları söyledi:
“Esmahanım’da 3.gün çalışmalar yoğunlaşmış durumda. Ulaşımlar sağlanmaya çalışılıyor. Su ve elektrik yok. Yetkililer de düzene sokmaya çalışıyor. Hasar tespit edilmeye çalışılıyor.”

“İnsani olarak elimizden geleni yapacağız”

Gelecekte böyle felaketlerin yaşanmaması için alınması gereken tedbirler hakkında da konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, şu ifadeleri kullandı.
“Daha önce de sel olayları yaşanmış Esmahanım’da. 2 gündür İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanması adına oradalar Öncelikle hasar tespit çalışmaları yeni başlamış. Ulaşım sağlanamadı tabi olayın boyutunun bu düzeyde olduğunu da kimse fark edememiş. Biz gittiğimizde kargaşa vardı. Yetkililerle görüştük. Genel başkanımızın talimatıyla eksiklikleri görmek amacıyla buraya geldim. Siyasi görüşün dışında insani olarak sadece bugün değil bundan sonra da tedbirlerin alınması için elimizden geleni yapacağız. CHP en üst düzeyde vatandaşlarının yanında olacak.”
 
 
 “Doğanın siyaseti olmaz”

Vatandaşların borçlarının ötelenmesi, yardımların yapılması ve bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi için çalışmaları en üst seviyede yapacaklarını da aktaran Gülizar Biçer Karaca, Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’na, Düzce’nin ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin katılmaması hakkında da konuştu. Karaca, afetten önce araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiklerini belirterek sözlerini şu ifadeleri kullanarak noktaladı:
“Dünya genelinde bir iklim değişikliği var. Bundan sonraki afetleri önleyebilecek herhangi bir çalışma yok. Dere yatakların TOKİ konutları yapıldı. Projenin sel felaketlerine yol açacağına işaret etmiştik. Geçtiğimiz hafta Salı günü iklim değişikliğinin sebep,sonuç ve tedbirleri için benim imzamla CHP olarak komisyon kurulmasına ilişkin önerge verdik. Fakat önergemiz reddedildi. İki gün sonra da bu afeti yaşadık. Doğanın siyaseti olmaz. Sen yaptın ben yaptım değil biz yaptık olmalı. Bu parti meselesi değil. Bu ülkemizim bugününün ve yarınlarının meselesi. Umuyorum artık daha duyarlı oluruz. Yaşanan süreçte 1 yılda metrekareye düşmesi gereken yağışın bir anda yağması artık işin daha tehlikeli boyutlara geldiğini de gösteriyor. Umuyoruz ki 1 Ekim’de meclis açıldığında herkes üzerine düşeni yapar. Ülkemizin bir daha böyle felaketler yaşamaması için sorumluluk makamında olanlar gereken görevlerini yerine getirirler.”


Haber: M.KADAŞ