Kendine has arısıyla ülke çapında adından söz ettiren ve bal ürünlerinde marka olma yolunda ilerleyen Yığılca'da bölgeye özgü arıların korunması amacıyla yeni bir uygulama hayata geçiriliyor.
Yığılca Bal Köy Kooperatifi Başkanı Nizamettin Kalaycı, Yığılca'nın izole bölgesi ilan edileceğini açıkladı.

Yığılca arısının saflığını korumak için...
Kalaycı, Yığılca arısının tescillenmesinin ardından bölgeye arı girişlerinin yasaklanması için çalışma başlatıldığını anımsatarak, bu kapsamda yürütülen çalışmaların sonuna gelindiğini aktardı. Bal Köy Kooperatifi Başkanı Nizamettin Kalaycı, Yığılca arısının saflığını korumak için bölgeye arı giriş-çıkışlarının yasaklanarak izole bölge ilan edileceğini söyledi.
Yığılca'nın hiçbir noktasından arı girişi yapılamayacağını kaydeden Kalaycı, yakalanan arıların imha edileceğini ve idari ceza işlem uygulanacağını belirtti.

Ankara'ya teşekkür ziyareti
Yığılca arısının değerini Türkiye'ye kanıtlamak hedefiyle çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Kooperatif Başkanı Kalaycı, bu çalışmalarda kendilerine destek veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Hasan Özlü ile Daire Başkanı Hakan Öztürk'e Ankara'da teşekkür ziyaretinde bulunduklarını aktardı.

"Yığılca ana arısının iyi bir ırk olduğunu kanıtlayacağız"
"İzole bölgesi Yığılca'ya ne getirecek?" sorusuna da yanıt veren Kalaycı, "İzole bölgesinin sonucunda arımızın ıslah çalışmalarına başlanacak. Yığılca'da üretilen genleri bozulmamış ana arılar Türkiye'de, adaptasyona uygun hale getirilecek. 2015 yılından bu yana ana arı gönderdiğimiz üreticilerden geri dönüşler fazlası ile bizleri menun ediyor. Bundan sonra da Yığılca ana arısını Türkiye'nin dört bir yanına göndereceğiz. Türkiye'de Yığılca ana arısının iyi bir ırk olduğunu kanıtlayacağız. Tarım Bakanlığı'ndan aldığımız destek ile 2018 yılında Türkiye'nin ihtiyacı olan Yığılca ana arısı üretmek için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.