6 Kasım Çarşamba akşamı Öncü TV’de ekranlara gelen “Kitabın Ortasından” programında belediye olarak su tahsilatında yaşadıklarını sıkıntıya parmak basan Düzce Belediyesi Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Düzceliler su faturası ödemeyi pek sevmiyor” diyerek, su faturasını düzenli ödemeyen bir kesimin olduğunu belirtmişti. Özlü ayrıca Düzce’de 20 metreküpe kadar olan su birim fiyatının vergiler dahil toplamı 2.80 TL olduğunu ve çevre illere göre ucuz su kullanıldığını ifade etmişti.
Başkan Özlü’nün bu açıklaması sonrası Düzce'de pahalılığıyla eleştirilen su ile ilgili Öncü Haber ekibi olarak sokağa çıktık ve vatandaşların görüşünü aldık.
Su faturalarının geç ödenmesini ülkedeki ekonomik sıkıntıya bağlayan vatandaşlara şöyle konuştu:

“Millet su faturalarında ek gider ödemekten bıktı”
“Bence yalan söylüyor. Nerede en ucuz su? Millet su faturalarında ek gider ödemekten bıktı. Katlayıp katlayıp koyuyorlar. Ekonominin durumu belli, vatandaşın durumu belli. Vatandaş durumu iyi olsa, ekonomi iyi olsa herkes zamanında borcunu öder. Sıkıntılı bir durumdayız. İşsizlik had safhada. Ekonomisi en kötü illerin başında geliyoruz.”

“Faruk Özlü‘ye katılıyorum”
“Bizim Düzce’miz su havzası içinde. Bu kadar su havzası olan bir yerde suyun ucuz kullanıldığını doğrudur. Faruk Özlü‘ye katılıyorum. Faturaları geç ödenmesi normal. Vatandaşların ekonomik durumu ortada. Benim de geç ödediğim zamanlar oluyor. Faturaları geciktirmemek lazım ama ekonomi de ortada.”

“Suriyeli ödemiyorsa biz de ödemeyelim”

“Ben öyle düşünmüyorum. Düzce’nin en ucuz suyu kullandığını ilk defa sizden duyuyorum. Bence biz en pahalı suyu kullanıyoruz. Suyun içinde olmamıza rağmen en pahalı suyu kullanıyoruz. Ekonomik ortamı görüyoruz. İnsanlar işsiz. Tabii ki faturalı ödemekte zorlanacaklar. Suriyeliler, Afganlar fabrikalarda gece çalıştırılıyor yasak diye bizim vatandaşımızda kahvelerde işsiz olarak oturuyor. Suriyeli ödemiyorsa bizde ödemeyelim.”

“Ucuz su kullanıyoruz”
Evet doğrudur. Ucuz su kullanıyoruz. Suyumuz Beyköy’den geldiği için suyu ucuz kullandığı doğrudur. Ekonomik durumdan kaynaklı su faturalarının geç ödenmesi normaldir. Hizmetin devamlılığı için olmaması gerekiyor ama böyle şeyler maalesef oluyor.

“Faturalarımız yüksek geliyor”
Ben Faruk Özlü’ye katılmıyorum. Bence biz en pahalı suyu kullanıyoruz. Çünkü faturalarımız yüksek geliyor. Büyük bir ekonomik sıkıntı içerisindeyiz. Aileler bu durumdan dolayı zorluk çekiyor olabilirler. Borcunu herkes öder ama biraz geç öder. Buda şuan ki ekonomik durumda çok normal. Bizde faturalarımızı geç ödediğimiz oluyor.

“Burada belediyenin suçu var”

“Ben faturalarımı gününde ödüyorum. Hiç ödemediğim olmadı. Burada belediyenin suçu var. Ben her ayın onunda borcumu gider öderim. Ödeyen ile ödenemeyeni neden ayırmıyor. Borcunu ödenemeyene hala neden su veriyor. Biz borcumuzu gününde ödüyorsak belediyede görevini yaparak borcunu ödemeyenlerin suyunu kesmesi lazım.”

“Paranın kıymeti kalmadı”
“Bence tekrar bir düşünmesi lazım. Gelen faturaya bakıyoruz birde kullanım ücretine bakıyoruz arada çok fazla fark var. Bu ucuz kullanmak ise ucuz kullanmamak nasıl acaba? Evet geç ödüyoruz. Halkın alım gücü artık düştü. Her şey çok pahalılaştı. Paranın kıymeti kalmadı.”

“Düzce’deki su faturaları normal”
“Düzce’deki su faturaları normal. Ben İzmit’te de yaşadım. Oradaki su buraya göre biraz daha pahalıydı. Fatura ödemelerde biraz aksaklık olabilir ama sonunda bu faturalar ödeniyor.”