Düzce’de 1997 yılından beri görülen ve çiftçilerin kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği’nin ilaçlı mücadeleye rağmen bir türlü kökü kurumuyor. Son yıllarda özellikle üreticilere kabus yaşatan Amerikan Beyaz Kelebeği’nin yeniden şehri esir almaması için artık uyarılar hemen yapılıyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl köylerden şehre kadar inen ve bir çok mahalleyi adeta istila eden kelebekle mücadele için yer yolu deneyen vatandaşlar, kurumların bu büyük soruna karşı hala harekete geçmemesine isyan etmişti. Kelebeğin Düzce’yi esir alması kurumlara etkin mücadele konusunda ders olurken, bu doğrultuda bu yıl hem uyarılar erkenden yapıldı hem de ilaçlı mücadeleye bir ilk olarak Düzce Belediyesi de dahil oldu. Ancak buna karşılık son günlerde kelebek yeniden ortaya çıktı.

Uç dallardaki yapraklar kontrol edilmeli”

Zararlıya karşı mayıs ve haziran aylarında yapılan birinci döl mücadelesi ile bitti sanılan kelebeğe arazilerde rastlandığını açıklayan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “İkinci döle ait ilk kelebek çıkışları 15 Temmuz 2018 tarihinde görüldü ancak kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü bu günlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yapraklar kontrol edilmelidir. Kelebek yumurta paketlerini dalların uç yapraklarına bırakması nedeniyle tırtıl kolonilerini ya da yumurta paketlerini saymak için dalların uçlarına ve genellikle yaprak altlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayım yapılmalıdır. Sayımlar sonucunda ocak başı 5 tırtıl kolonisi ya da yumurta paketi tespit edilirse ekonomik zarar eşiğinin üstünde olması nedeniyle  mücadeleye karar verilmelidir. Mücadelede çevre, insan ve hayvan sağlığı dikkate alınarak alternatif mücadele metotları uygulayarak zararlının kontrol altına alınması amaçlanmalıdır. Özellikle mücadelede Entegre Mücadele Prensipleri (IPM) kapsamında mücadele metotlarından mekanik mücadele tercih edilmeli, yapılamıyorsa biyolojik mücadele ve doğal düşman popülasyonunun korunması amacıyla çevre ve insan dostu bitki koruma ürünü bakteriler kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele kaçınılmaz ise de IGR ( Böcek Gelişim Düzenleyiciler) aktif maddeler tercih edilerek mücadeleye karar verilmelidir.”

İlaçlar zararlının yoğun görüldüğü köylere dağıtıldı

İl Özel İdare destekli olarak ikinci döl zararına karşı 50 bin TL’lik bütçe ile alınan ilaçların zararlının yoğun görüldüğü il genelindeki köy muhtarlıklarına dağıtıldığı belirtilerek, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde çiftçilerin ilaçlı mücadeleye başlaması gerektiği vurgulandı.

Arılara zarar vermeyin!”

İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemi üzerinde durulurken, ilaçlama yaparken arıcıların zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması, arıcıların ilaçlamadan 7 gün önce uyarılması gerektiği uyarısı yapıldı.

HABER: C. ÜSTÜNER