Şehir içi trafiğinin denetlemesi; hız, ışık ve park ihlalinin önüne geçilmesi amacıyla kurulan ancak bazı belediye ve sistemi kuran şirketlerce gelir kapısına dönüştürüldüğü eleştirileri yapılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES)'in tamamen kaldırılması beklenirken, yeni bir gelişme yaşandı.

"Yenilenen yüzüyle tekrar devreye girecek"
Özellikle Karadeniz bölgesinden gelen yoğun şikayetler üzerine harekete geçen İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz yıl TEDES'in kaldırıldığını açıklamıştı. Ancak gelinen süreçte trafikte yaşanan sıkıntılar çarenin kaldırmak değil, yeni bir düzen getirmek olduğu görüşünü ön plana çıkardı ve bu doğrultuda yeni bir mevzuat oluşturuldu. Yenilenen yüzüyle tekrar devreye girecek olan TEDES'in İstanbul ve Konya'da gelecek hafta başlayacağı açıklanırken, bu durum ulusal basında geniş yer buldu. "Sürücüler dikkat! Geçen yıl kaldırılan uygulama haftaya bu iki ilde yeniden başlıyor" ve "Sürücülerin kabusu geri dönüyor" şeklinde atılan başlıklarla okuyucularla buluşan haberlerde, TEDES için yüzü aşkın belediyenin başvuru yaptığı bilgisi de yer aldı.

Düzce'de aylardır bekleyiş sürüyor
Asıl hedefi kural ihlallerine bağlı olarak yaşanan trafik kazalarının önlenmesi olan sistem için Düzce de ise bekleyiş devam ediyor. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) adıyla kurulum ve hazırlıkları tamamlanan uygulama konusunda hala ilgili kesimlerden başlangıç tarihine ilişkin bilgi verilmiyor. Önce 22 Kasım 2016 tarihinde ardından ise yeni yıl ile birlikte devreye sokulacağı gündeme gelmesine rağmen aylardır faaliyete geçmeyen EDS hakkında son gelen haberler, "Yenilenen mevzuat mı beklendi?" sorusunu akıllara getirdi.

27 noktaya kamera kuruldu
Düzce merkezde toplamda 27 noktaya kurulan kameralar sayesinde şehir içinde kurallara uymayan araçlara elektronik cezai yaptırım uygulanacak sistem, 24 saat kesintisiz olarak hız, kırmızı ışık ve park ihlali denetimleri yapacak. Sistemin yönetilmesi amacıyla Düzce Emniyet Müdürlüğü binasında özel bir merkez kurulurken, şimdi gözler devreye sokulacak tarihi açıklayacak olan Düzce Belediyesi'nde...