Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1999 yılında ilan edilen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Baro Başkanı Avukat Azade Ay, baroya kayıtlı kadın avukatlarla birlikte kameraların karşısına geçti. Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekilen basın açıklamasına erkek avukatlar da destek verdi.

20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren kadınların başta çalışma hayatı olmak üzere toplumsal yaşamın her alanında söz sahibi olmalarıyla kadına yönelik insan haklarının ihlalleri ve özellikle şiddetle mücadelenin küresel bir boyut kazandığına dikkat çeken Avukat Azade Ay, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) taraf bir ülke olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Bu sözleşme ve devamında 25 Kasım 2011'de İstanbul'da imzaya açılan "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi" başlıklı İstanbul Sözleşmesi, taraf ülkelere kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı, gerekli yasal düzenlemeleri yapma ve şiddeti ortadan kaldıracak uzun ve kısa vadeli çözümler getirme sorumluluğu getirmektedir.”

Türkiye’nin kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık konusunda dünya sıralamasında oldukça gerilerde kaldığını ifade eden Ay 2016 yılına ilişkin verileri de paylaştı.

“Verilere göre 2016 yılında kadın cinayeti sayısı 278 iken 2017 yılının ilk on ayında bu sayı 286'dır. Kadın ölümleriyle sonuçlanan şiddet olayları yıllara göre artış göstermektedir. Bununla birlikte kayıtlara geçen rakamlar buz dağının görünen yüzü olup, şiddet nedeniyle intihara sürüklenen yahut şiddet mağduru olmasına rağmen kaza eseri hayatını kaybettiği bildirilen onlarca kadın bulunmaktadır.”

Barolar, üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile koordineli bir şekilde kadına yönelik şiddete karşı önleyici tedbirlerin düzenlenmesinin zorunluluğu üzerinde duran Avukat Azade Ay, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu özel gün dolayısıyla Düzce Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, kadının cinsel, fiziksel, psikolojik bütünlüğünün dokunulmaz olduğunu, kadına karşı cinsiyetçi yaklaşıma dayanan tüm şiddet ve ayrımcılık eylemlerinin karşısında duracağımızı, kadına yönelik her türlü şiddet sonlanıncaya kadar Baro olarak çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bir kez daha önemle bildiririz.”

Haber: G. TEMEL