Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu tarafından ‘2. Uluslar arası Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi’ düzenlendi. Antalya’da 2 gün süren oturum ve konferanslar Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yapıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Zirvesi’ne dönüşen kongrenin bu yılki bölümünde Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de ‘Tıbbi Sosyal Hizmette Yerel Yönetimler ve STK’ başlıklı bölümde oturum başkanlığı yaptı.

Evde Bakım Hizmeti sosyal sorumluluktur

Kongrede bir de konuşma yapan Başkan Mehmet Keleş, söz konusu projenin sağlık ve toplumsal açıdan değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Keleş, bakanlık tarafından yürütülen 'Evde Bakım Hizmetleri'ne sağlık projesi olmasının yanı sıra sosyal sorumluluk projesi olarak bakılması gerektiğini dile getirdi.

Başkan Mehmet Keleş konuşmasında özetle şu görüşlere yer verdi: “Bir toplumun sağlık durumu ile o ülkenin sürdürebilir kalkınma programı arasında sıkı bir bağ bulunuyor. Sürdürülebilir kalkınmanın temelinde refah seviyesi yüksek bir toplum vardır. Toplumun sağlıklı bir yaşam sürmesi, bir ülkenin en temel hedeflerinden biri konumundadır. Bu sebeple sürdürülebilir kalkınma dediğimiz zaman insan, sağlık, çevre ve kalkınma arasındaki yakın ilişkiyi göz atmamız yeterli. Sağlık sektöründeki sorunları aşmamış, sağlık hizmetlerini tam olarak yerine getirmemiş bir ülkede sürdürebilir kalkınmanın mümkün olmayacağı, kalkınma olmadan da sağlığın muhafaza edilmesinin kolay olmayacağını söyleyebiliriz. Sonuç olarak bakıldığında sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasında sadece belediye içindeki birimler arasındaki eşgüdüm değil, belediye ile diğer kurumlar arasındaki uyum da hayati önem taşımaktadır.’

Sosyal projeler akıllara Düzce'yi getirdi

Öte yandan Başkan Mehmet Keleş’in oturum başkanlığı yaptığı bölümde ‘Sosyal Hizmetlerde Belediye Örneği’ konusu da ele alındı. Bu bölümde özellikle yerel yönetimler tarafından hayata geçirilen sosyal projelerin sağladığı yararlar üzerinde duruldu. Kadına yönelik şiddet konusunun da irdelendiği kongrede bu doğrultuda örnekler verildi. Başkan Keleş'in ilk döneminde sadece sayılı ilde bulunan Kadın Sığınma Evi Projesi, 2014 yılının ilk aylarında dönemin Belediye Başkanı İsmail Bayram tarafından 'kararı yeni başkana bırakma' gerekçesiyle kapatılmıştı. Şiddet mağduru kadınlara hem sığınma hem de iş bulma imkanı tanıyan projenin akıbetini sorduğumuz Başkan Keleş ise 'Tekrar açılacak' demişti.

1 ay önce yapılan bu açıklamadan sonra henüz sığınma evinin yeniden hizmete girdiğine yönelik resmi bir açıklama gelmedi. Şiddet gören kadınların tekrar sosyal hayata kazandırılması adına önem taşıyan projenin kısa sürede kapılarını açması bekleniyor.

Haber;C.ÜSTÜNER