Kadına şiddete şefkat eli, doktorlardan uzanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümetin kadına şiddeti de kapsayan Aile Sosyal Destek Projesi'ni (ASDEK) ilk kez SABAH'a açıkladı. Akdağ, aile hekimleri vasıtasıyla Türkiye'deki riskli aileleri tek tek belirleyeceklerini ve sosyal desteği sistematik hale getireceklerini belirterek, "Sadece para yardımı değil. Dayak yiyen kadın, alkolik, uyuşturucu, kumar bağımlısı kocanın olduğu aile, riskli aile sayılacak. Kalacak yeri yoksa TOKİ ev sağlayacak, gıda yardımı yapılacak, dayak atan kocanın tedavisi yapılacak" dedi.

'Sadece parayla olmaz'

Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'yla işbirliği yapacaklarını söyleyen Sağlık Bakanı şunları söyledi: Uzun zamandır yaptığımız sosyal destek işini şimdi kemale erdiriyoruz, adeta taçlandırıyoruz. ASDEK Türkiye'nin rüya projesi olacak. Sadece yoksullara değil orta gelirli riskli ailelere de ulaşacağız. Orta gelirli bir ailenin esrar kullanan çocuğu, alkolik babası, dayak yiyen annesi, istismara uğrayan çocuğu da olabiliyor. Bu ailelerin bilgileri aslında ilgili kurumların elinde bulunuyor. Şimdi bu ailelere el uzatacağız. Proje kapsamında, her riskli aileye bir sosyal yardım uzmanı verilecek. Aile Hekimi de karşılaştığı riskli durumları bu Sosyal Destek Uzmanı'na bildirecek. Sosyal yardımlar hiçbir aileyi atlamadan sistematiğe kavuşturacak." CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim döneminde Aile Sigortası'yla her aileye 600 lira maaş bağlayacağı vaadini hatırlatan Bakan Akdağ, "Şimdi şöyle bir senaryo düşünün. Ailede baskın alkolik kumar oynayan bir baba var. Siz bu ailede kadına parayı verseniz, ne olur? Üzülerek tırnak içinde söylüyorum, 'O adam kadına bir tokat vurur, o parayı elinden alır ve bir gecede kumarda bitirir.' Biz o aileye para vermek yerine ihtiyaçlarını karşılayacağız. Alkolik babayı tedavi edeceğiz. Sadece parayla bu iş olmaz. Şu anda hükümetin en büyük sosyal projesi budur" dedi.

Sosyal politikalar birleşecek

Bakan Akdağ, "Valinin bulması gereken riskli aileleri bu projeyle belirleyeceğiz. İşsizlikse iş bulunacak, konutsa konut, alkolizm ya da başka hastalıksa tedavi edilecek. Sosyal Politikalar da tek bir çatıda toplanacak" dedi.

Haber; H. İŞCAN