Geçtiğimiz hafta UCLG toplantısı için Tahran’a giden Belediye Başkanı İsmail Bayram, İran dönüşü düzenlediği toplantıyla gündemdeki konular hakkında değerlendirmede bulundu. Tahran’da katıldığı toplantı hakkında bilgi veren Bayram, toplantıda krizlerden yerel yönetimlerin etkilenme sürecinin de görüşüldüğünü ifade etti.

Bayram, “ Orta Doğu ve Batı Asya’daki UCLG üyesi olan 15 ülkenin kendi ülkelerindeki kriz yönetimi üzerine bir toplantıydı. Kriz yönetimi içinde finansmandan afet yönetimine kadar pek çok konu vardı. Her ülke kendisi ile ilgili kriz yönetimi adına neler yapıldığını, krizlerden yerel yönetimlerin etkilenme sürecini yerel yönetimlerin sorumlu bulunduğu alan çerçevesinde halkın bundan nasıl etkilendiği kapsamlı bir şekilde 3 oturumdan oluşan bir toplantı yapıldı. Türkiye’den İstanbul büyükşehir belediyesi krizlere ve afetlere ilişkin ne tür hazırlıklar yapıldığına ilişkin sunum gerçekleştirdi.” Dedi.

BİR RAHATSIZLIK HİSSEDİYORUZ

Başkan Bayram, Çoban kavşağında yapımı devam eden dalcık ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu yatırımın neden yapıldığına dair bir rahatsızlık varmış gibi hissettiğini söyleyerek, dalcığın Düzce’ye faydalı olacağına inandığını belirtti.

Bayram, “ Böylesine büyük bir yatırımın sanki neden yapıldığına ilişkin bir rahatsızlık varmış gibi hissediyoruz. Bu konu ile valimiz ve benim yapacağım açıklamaların dışında duyacağınız şeyler tamamen fısıltı ve yorum şeklinde olabilir. Yıllardır Düzce’ye yapılması planlanan büyük yatırımlardan biri bu nedenle Düzce’ye faydalı olacağını düşünüyoruz.” Şeklinde konuştu.

Dalcıkla ilgili teknik bilgiveren Bayram, kazık çakma işlemlerinin bittiğini, kanalizasyon ve yağmur kanalları çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Bayram, “ Doğudan batıya uzanan güney ve kuzey hattında toplam 638 adet kazık çakıldı ve bitti. Şuanda kazık çakma işlemleri tam merkeze yakın bir yerde 12 metre derinlikte 30 metre karelik bir pompa odası oluşturulacak. Bu oda toplam 26 kazıkla oluşturulması planlandı. Bu kazıklar 24 metre derinliğe inilecek. Bunlarında 10 tanesi tamamlandı 16 tanesi var. Toplamda 664 kazıktan sadece 16 tane kazık kaldı. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. E-5’in doğudan batıya güneydoğu hattında 200 metrelik bir kanalizasyon ve 800’lük bir yağmur suyu hattının deflesesi devam ediyor. Bir hafta içinde tamamlanacak. Yine güney batı kesiminde 400’lük yağmur hattı var. Bu yağmur hattında deflese işlemleri SEDAŞ’ın kendisine ait. SEDAŞ’ın direklerle ilgili çalışmaları sonrası tamamlanacak.

Bugüne kadar projede değişiklik olduğuna ilişkin altından zeminden dere geçtiğine ilişkin bir takım sözlü ya da yazılı beyanlar duyduk. Bunların hiçbiri gerçekle bağdaşmıyor. Bizim verdiğimiz bilgiler doğrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ocak sonuna kadar yan yolların tamamını trafiğe açmayı planlıyoruz. Bu gerçekleşirse trafikle ilgili problem büyük ölçüde çözülmüş olacak.” İfadelerini kullandı.

KANGREN HALİNE GELMİŞ BİR SORUN

Düzce’nin en büyük sorunlarından biri haline gelen kaldırım işgalleri konusunda geçtiğimiz günlerde yayaların şikayetini ekranlarınıza getirmiştik. Düzce’nin kangren haline gelmiş bir sorunu olarak nitelendirdiği kaldırım işgalleri konusunda açıklamada bulunan Bayram, 9 Ocak’tan itibaren kaldırım işgallerinin sonlandırılacağını belirtti.

Bayram, “ 9 Ocak itibari ile Düzce’de kaldırım işgallerine sonlandırıyoruz. Bu uzun yıllardır Düzce’de kangren haline gelmiş bir konu. Ben de belediye başkanı olduğum günden bu yana halkımızdan ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından bu konuda tepkiler alıyoruz. Kaldırımların özellikle belli bölgelerde çok fazla işgal edildiğini ve yaya sirkülasyonunu çok büyük rahatsızlık oluşturduğunu biliyoruz. Bu nedenle 9 Ocak pazartesi günü itibari ile esnaflarımızdan gerekli hazırlıklarını yaparak kaldırım işgallerini sonlandırılmalarını istiyoruz. Kurallara uyulmadığında bu konuyla ilgili zabıtalarımız gerekli yaptırımları uygulayacaktır.” Dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENİYOR

Katı atıkla ilgili mahkeme sürecinin devam ettiğini hatırlatan Bayram, alan ile ilgili olarak bilirkişinin hazırladığı raporun mahkemeye sunulmasından sonra karar verileceğini ifade etti.

Bayram, “ Katı atıkta zaman geçtikte katı atığın değerlendirilmesine ilişkin süreçlerde değişiklik gösteriyor. Hem dünya hem de Türkiye’de katı atıktan enerji üretimine ilişkin çalışmalar biraz daha hızlandı. Bunun hızı tamamen bize bağlı değil. Bu yatırımı yapacak olan özel firmalar, bizim ölçeğimizdeki belediyelerin bunu tek başına yapmaları mümkün değil. Türkiye’de bu yatırımları yapacak firma sayısı da sınırlı. Pamukova’da ziyaret ettiğimiz firma yerli bir firmanın ilk yaptığı yatırım. Biz o yatırımı yerinde incelmek istedik. Firma yetkilileri de Düzce’ye gelerek burada yatırımım yapılmasına ilişkin süreç nasıl işleyecek bunun incelemeleri yapacak. Bizde onlarla görüşmelere daha ciddi bir şekilde devam edecek. Bizim de isteğimiz katı atığın hijyenle bir şekilde tüm il olarak toplanmasının sağlamak ve katı atıktan enerji üretimini sağlamak. Bakanlık çet raporu verdi ilgili alana. Bu çet raporuna ilişkin açılmış bir dava. Mahkeme bilirkişi tayin etti o da gerekli incelemeleri yaptı bilirkişi raporunun mahkeme sunulması sonrasında karar verilecek.” Dedi.

HABER: S.KAŞKIR