İlimizde 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihinde yaşanan depremlerden sonra kalıcı konutlarla birlikte inşa edilen iş merkezlerindeki dükkanlar hak sahipleri tarafından kullanılmayınca çürümeye terk edildi. Yaklaşık yüzde 5’i kullanılan işyerlerinde hak sahipleri 2006 yılında ilk iki yılı geri ödemesiz 10 yıl vadeyle borçlandırılmışlardı. Yıllık ortalama bin 900 TL ödeyerek borçlanan hak sahiplerinden 3 taksit üst üste ödemeyenlere ödeme emri gönderilmeye başlanacağı öğrenildi.
ŞOK YAŞADILAR
Çevre illerde İlk etapta ödeme emri gönderilen hak sahipleri büyük şok yaşarken, Düzce’deki hak sahipleri de, “İşyerlerimiz çürümeye terk edilmiş durumda. Bazılarının içinde geceleri tinerciler sabahlıyor. Dükkanlar için yıllık bin 900 TL ödememiz isteniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın taksit sürelerini uzatmasını istiyoruz. Sesimizi duysunlar ve yeni düzenleme yapsınlar. Taksit süresi 15 yıla çıkartılırsa rahat ederiz ve borçlarımızı öderiz” diyerek taleplerini dile getirdi.
Bu arada Başbakanlık Proje Uygulama Birimi tarafından yaptırılan dükkanların bazı hak sahiplerinin Ziraat Bankası’na yapılandırma için başvurmadığı öğrenildi. Banka yetkilileri ise, işyerleriyle ilgili olarak gönderdikleri ödeme emirleriyle ilgili olarak, “Bizim bu konuda elimizden bir şey gelmiyor. 3 yıl üst üste yıllık taksitlerini ödemeyenlere tebligat yapmakla yükümlüyüz. Hak sahiplerinin büyük bir kısmı halen gelip dükkanlarını teslim almadı. Onların durumlarının ne olacağı da belirsizliğini koruyor. Vatandaşların sorumlunun biz olmadığını bilmesini isteriz” dedi. Düzce’deki kalıcı işyerleri ile ilgili işlemlerin ise bundan sonra bakanlığa devredildiği bildirildi.

 

Haber; R. BAL