Düzce'de geçtiğimiz kış gündemden düşmeyen bir konu olan hava kirliliği nedeniyle ilin idarecileri sık sık eleştirilerin hedefi olmuştu. Kömür kullanımından vazgeçilmemesinin yanı sıra Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından dağıtılan kömülerin "kalitesiz" olduğu iddiasının da sık sık dillendirilmesi üzerinde aynı eleştirilere maruz kalmak istemeyen Düzce Valiliği, bir açıklamayla "Gerekli araştırmalar yapıldı" bilgilendirmesi yaptı. Açıklamada hava kalitesini korumanın öncelikli görev olduğu vurgulanarak, dağıtılacak kömürlerin bu yüksek standartlarda olduğunun altı çizildi. 

7050 aileye 8050 ton kömür dağıtılacak

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yardım kömürü dağıtımının yapılacağı anımsatılan açıklamada, 8050 ton kömürün 7050 aileye dağıtılacağı kaydedildi.

"Sonuçlar Mahalli Çevre Kurulu kararına uygun çıktı"

Kömür dağıtımına bugün itibariyle başladığını belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Şehrimizin hava kalitesinin korunması ve bu kaliteyi risk edecek unsurlara etkili şekilde müdahale etmek, önleyici tedbirler olarak önemsediğimiz hususların başında gelmektedir. Bu çerçevede Düzce Valiliği olarak ilimize tahsis edilecek kömür kalitesinin Düzce Valililiği Mahalli Çevre Kurulu’nun 15 Ocak 2011 tarih ve 2011/06 sayılı kararı ile Isınma Amaçlı İthal Taş ve Linyit Kömürünün Özellikleri kapsamında olmasına özellikle dikkat edilmiş ve bununla ilgili müdahaleler valiliğimiz tarafından öncelikle yapılmıştır. Başta merkez ilçemiz olmak üzere tüm ilçelerimizde dağıtılacak kömürlerin bu yüksek standartlarda olduğunun kamuoyu tarafından bilinmesi arzu ettiğimiz bir durumdur. Dağıtım için ilimize gelen kömürlerden alınan numuneler TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü’ne gönderilmiş ve sonuçların ilimiz Mahalli Çevre Kurulu kararına uygun olduğu memnuniyetle görülmüştür. İlimiz topografyasını göz önünde bulundurduğumuzda kış mevsiminde teneffüs ettiğimiz havanın kalitesini korumak ancak mümkün olan en az miktarda katı yakıt (Kömür vb) kullanmak ve kullanılacak katı yakıtın enerji değerinin yüksek olması ile mümkün olabilecektir. Hava kalitemizin korunması noktasında vatandaşlarımızın göstereceği yüksek duyarlılığa olan güven ve inancımız tamdır."

Haber; C. ÜSTÜNER