Kamu-Sen Düzce İl Temsilcisi İsmail Şişman 3.2 milyon kamu çalışanını, 1.9 milyon emekliyi ilgilendiren zam oranlarına düzenlediği basın açıklaması ile tepki gösterdi. Sözleşmeyi imzalayan temsilcilerin gerçek sendikacılık hareketine ters bir tutum sergilediğini kaydeden Şişman, bir ay önce imzalanan toplu sözleşme ile arasında dağlar kadar farkın olduğunu kaydederek, “Memurun ve emeklinin ekonomik idam fermanını imzalamışlardır.” dedi.

Kalemin mürekkebi yarım puanlık artışla mı doldu?
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın daha önce hükümet tarafından verilen teklife, “Bu teklif elimize kalemi vermektedir ama içine mürekkebi koymamıştır” diyerek tepki gösterdiğini ve bu duruşun kamu çalışanlarını umutlandırdığını ifade eden Şişman, “Bu açıklamadan sonra ne olmuştur da yüzde 3.5+3.5’a olmaz diyenler birkaç saat içinde 2018 yılı resmi enflasyon hedefi yüzde 9 olduğu halde yüzde 4+3.5’a ‘evet’ demiştir? Kalemin mürekkebi 0.5 puanlık artışla mı dolmuştur? Yarım puanlık artış, en düşük dereceli memur maaşına 11.58 TL, ortalama memur maaşına ise 15.40 TL ilave artış getirmiştir. Bugün bir okka mürekkebin fiyatı 15 liradan 70 liraya kadar değişmektedir. Yani imza atmakla atmamak arasındaki yarım puanlık fark bir kutu mürekkebe dahi yetmemekte, atılan imzaya harcanan mürekkep masrafını dahi karşılamamaktadır” dedi.

20 milyon kişinin ahını aldınız
Bayram öncesinde pek çok kamu çalışanı ve emeklinin hayallerinin yıkıldığını kaydeden Şişman “Bu sözleşmeyle memurun umutlarını 2020 yılına kadar söndürenler, 20 milyon kişinin de ahını almışlardır. Türkiye nüfusunun dörtte birinin geleceğini çalan bu toplu sözleşmeyi gerçek anlamda sendikacılık yapan, hak mücadelesi veren hiçbir sendika kabul etmez. Bir önceki toplu sözleşmeyi tezahüratlar, alkışlar eşliğinde imzalayanlar; attıkları imzanın defolu olduğunu, imzalarının mürekkebi kurumadan bu toplu sözleşmenin makyajının akacağını bildiklerinden bu imza töreninde ayağa kalkacak takati dahi kendilerinde bulamamışlardır.” diye konuştu.

Eski başkanınız gibi milletvekilliği sözü mü aldınız?
“Sendikacılık tarihi, bu toplu sözleşmeyi de kaybedilenler sayfasına yazacaktır.” diyen Şişman kamu görevlilerine çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Kamu görevlilerimizden bu tiyatroya daha fazla seyirci kalmamalarını, milyonların kaderini belirleyen bu masanın ciddiyetine yakışır temsilcilerle, gerçek bir pazarlık ve mücadele alanı olması için tercihlerini gözden geçirmelerini istiyoruz. Bu kadar berbat bir toplu sözleşme mutabakatı imzalayan Sarı Sendikanın Genel Başkanı, Memurun Genel Pazarlamacısı Buçuk Ali’ye soruyoruz, 2019’da sen de eski başkanın gibi milletvekilliği sözü aldın mı? Memuru ne karşılığında masa başı oyunlarla sattınız? Yarın memurun iş güvencesi masaya geldiğinde yine arkanıza bakmadan kaçacak mısınız? Memura ne zaman sahip çıkacaksınız?”

Haber: Y.SEVER