Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla başlatılan ve Taşıt Kanununda köklü değişiklik öngören taslak çalışmaları, kurumların da görüşlerinin alınmasının ardından tamamlanarak, Başbakanlığa gönderildi.

-Hangi kurumun ne kadar taşıtı var artık bilinecek-

Taslağa göre, idarelere merkezi bir taşıt yönetim bilgi sistemi oluşturma zorunluğu getirildi. Mevcut düzende, idarelerin elindeki taşıtlar, bunların cinsleri, özellikleri, ne amaçlarla kullanıldığına ilişkin net, düzenli ve ayrıntılı bir taşıt envanteri bulunmuyordu.

Yeni düzenleme ile hangi kurumun, kamu idaresinin ne kadar taşıtı olduğu, bunların ne amaçla hizmet verdiği ve taşıt özellikleri artık elektronik ortam üzerinden görülebilecek. Maliye Bakanlığınca bir kamu taşıt envanteri oluşturulacak ve her kamu idaresi elinde ne kadar taşıt olduğunu bildirmek ve taşıt bilgilerini güncellemekle yükümlü olacak.

-Özel kullanım ile istismara son verilecek-

Diğer taraftan kamu idareleri, isterlerse "taşıt tanıma, izleme ve kontrol sistemi" kurabilecek. Böylelikle hizmet taşıtlarının, kamu görevlileri ya da yakınlarınca amaç dışı, özel işlerde kullanılmasının önüne geçilecek. İdareler, GPS ya da benzeri yöntemlerle hangi taşıtın o an nerede bulunduğunu takip edebilecek. Taşıt tanıma sistemi ile nereden, ne kadar yakıt alındığı kolaylıkla izlenebilecek. Taşıt kullanımında verimlilik ve şeffaflık sağlanacak.

Haber; H. İŞCAN