Gündemde tepkiyle karşılanmaya devam eden Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan ve yüzlerce Uygur Türkü'nün ölümüyle sonuçlanan olaylara kınama gelmeye devam ediyor. Kamu Sen Düzce İl Temsilcisi Şemsettin Bahadır yaptığı açıklamalarla yaşanan olaya tepkisi gösterdi.

Bahadır, “Uzun yıllardır Doğu Türkistan Çin tarafından işgal altındadır. Her ne kadar şanlı direnişlerle de Bağımsız Doğu Türkistan Devleti kurulmuş ise de, Çin tarafından Doğu Türkistan işgal edilmiştir. 1956'da yüzde 74'ünün Uygur Türkü olduğu Doğu Türkistan'da yıllar boyunca Uygur Türkleri katledilmiş, göçe zorlanmıştır. Çinliler Doğu Türkistan'a yerleştirilmiştir. Çinliler Doğu Türkistan'a yerleştirilmiştir. Uygulanan bu asimilasyon politikası ile milyonlarca Uygur Türk'ü Çin tarafından katledilmiştir. Çin, bugün katliamcı kimliğini bir kez daha ön plana çıkartarak Uygur Türklerine soykırım yapmaktadır. Urumçi'de başlayan çatışmalar Çin tarafından sistematik bir katliama dönüştürülmüş, Uygur Türkleri vahşice katledilmiştir. Çin'e tepki için her insanımızın yapacağı bir şey olduğunu da gayet iyi biliyoruz. Bunun için tüm Türkiye'yi Çin malı kullanmamaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.



“Lanetle kınıyoruz.”

Çin'e Sağlık- Sen İl Temsilciliğinden de tepki geldi. Sağlık Sen Düzce Şubesi Mali Sekreteri Mustafa Mumcu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “ Asil Milletimizle tarihi ve kültürel bağları olan kardeşlerimize yapılan bu vahşeti Sağlık-Sen Düzce Şubesi olarak lanetle kınıyoruz. Suçluların tespit edilip İnsan hakları mahkemesinde yargılanmasını istiyoruz. Bu asil millet tarihe yön vermiş ve himayesi altındaki topluluklara İslam hoşgörüsü ile bakmış ve başka toplumların zulmünden kaçanlara da kucak açmıştır.” sözlerine yer verildi.

Murat AYDIN