Kurban Bayramı için vatandaşların hayvan pazarında fiyatların nabzını yokladığı şu günlerde yine 'Hayvan az, fiyatlar yüksek' haberleri ayyuka çıkmaya başladı. Bu tür söylemlerden etkilenen vatandaşlar, bu bayram fiyatların çok yüksek olacağı yönünde endişeye kapılırken, yetkililerden uyarı geldi.

Ziraat Odası tarafından açıklanan ve büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile 1700 lira arasında değişeceği belirtilen fiyatların çok üzerinde rakamlara dikkat edilmesi gerekiyor.

Bu bayram büyük ve küçükbaş dahil 3 milyon 550 bin civarında hayvan kesileceği tahmin edilirken, bakanlıktan şu an 1 milyon 200 bin kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş ve 3 milyon 700 bin de küçükbaş hayvan olduğu ifade edildi. Hayvan sayılarında herhangi bir sorunun söz konusu olmadığı üzerinde duran yetkililer, Kurban Bayramı için talepten fazla hayvanın mevcut olduğunun altını çizdi.

Fiyatları yükseltmeye yönelik girişimlerin karşılık bulmaması için vatandaşlara "Kanmayın" uyarısı yapılırken, piyasanın açıklanan fiyatlar ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir hisse için belirlediği rakam olan 690 lira civarında seyretmesi konusunda hem satıcılara hem de alıcılara önemli görevler düşüyor.

ÜRETİCİ DE ENDİŞELİ: YA ELDE KALIRSA... 

Öte yandan bir yandan piyasayı etkilemek için ortaya atılan kurbanlık hayvan azlığı iddalarına kulak verilmemesi çağrısı yapılırken bir yandan da üreticiyi temsil eden STK'lar hayvan satıcılarının yaşadığı endişeyi dile getiriyor. Bu yıl bayram tatilinin çok uzun olması nedeniyle, birçok kişinin tatili tercih edip, kesim yapmayacağı, bunun da satışları olumsuz etkileyeceği yönündeki endişe dile getirilirken, “Elde hayvan kalırsa Et ve Süt Kurumu uygun fiyata almalı, alım fiyatlarını da maliyetlerin yanı sıra yapılan ek masrafları da dikkate alarak kurbana özel belirlemeli” beklentisi dile getirildi.