Düzce Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Lütfü Çırakoğlu, Pelin Güven Yıldırım'ın hazırlayıp sunduğu Yakın Plan programına konuk oldu.Çağımızın en korkutucu hastalığı olan kanser hastalığının oluşumundan tedavi sürecine önleyici etkenlerine kadar birçok konuda altın değerinde bilgiler verdi.



TEHLİKE HER YIL ARTIYOR



"Kanser gereksiz bir hücrenin kontrolsüz çoğalmasıdır." diyerek tehlikenin her yıl arttığını ifade eden Çırakoğlu, erkeklerde ve kadınlarda en çok görünen kanser türlerini sıraladı.Erkeklerde birinci sırayı akciyer kanseri, kadınlarda ise birinci sırayı meme kanserinin aldığını söyledi.Kanserin genel belirtilerinin olduğunu belirten Çırakoğlu, "Hangi kanser türüyse ona özgü belirtileri ortaya çıkar." dedi.



"Birçok kanser çeşidi var.Kesin teşhis için biyopsi şart. Erken teşhis bazı kanser türlerinde çok önemlidir.Genetik faktörler var, bunu engelleme şansımız yok.Sağlıklı bir insanın vücudunda her an kanser hücresi oluşur ancak immün sistemi güçlü ise o kanser hücresini görüp yok eder. Kanser teşhisi konulan bir hasta mutlaka ikinci bir görüş daha almalı. Bazen yanılmalar olabiliyor. Dünyada en çok teşhis konulan kanserler akciyer, karaciyer ve mide kanserleridir"dedi.



KANSER KISMEN ÖNLENEBİLİR



"Kanser kısmen önlenebilir bir hastalıktır." diyen Çırakoğlu, özellikle anne sütünün bu noktada çok önemli etkileri olduğunu vurguladı. Çırakoğlu aynı zamanda çocuk sayısı konusunda da tıbbın önerdiği rakamın üç olduğunu savundu ve bu noktada aileleri uyardı.




ANNE SÜTÜ MUCİZESİ



Çırakoğlu"Anne sütü alan çocuk diğerlerine göre kanserden daha çok korunurken aynı zamanda diyabet ve hipertansiyona karşı da korunuyor. Aynı zamanda annede meme kanserine karşı korunmuş oluyor. Bu nedenle bir bebek mutlaka 2 yıl anne sütü almalıdır. Özellikle ilk emilen süt çok değerlidir. Tıbbın önerdiği üç çocuktur. Ülke geleceği açısından da genç nüfus için de bu sayı çok önmlidir."dedi.




BU ÜÇÜNDEN UZUK DURUN



Özellikle sigara ,alkol ve obezitenin en büyük kanser riski taşıyan faktörler olduğunu ve bu üç noktadan uzuk durulması gerektiğini ifade eden Çırakoğlu, kanseri önlemek amacıyla ne tür gıdalar tüketilmesi gerektiği konusundada bilgiler verdi.




Çırakoğlu"Asitli içecekler kesinlikle tüketilmemelidir.Bunun yerine su,süt ve yoğurt tüketilmesi çok önemlidir. Çok sıcak içecek ve yiyeceklerden ,kızartmalardan,asitli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.Gerektiğinde suda haşlama yöntemi tercih edilmelidir.Bunlar bir önleme çeşididir.Bol bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Özellikle mor renkli meyveler çok değerlidir.Meyveleri posası ile tüketilmesi çok daha faydalıdır."dedi.

 

Haber;P.Yıldırım