Yaklaşan 2016-2017 Eğitim - Öğretim Yılı ile birlikte veliler, okul alışverişine çıkacak ve çocukları için en uygun fiyata, kaliteli ürünler almanın çabasında olacak. TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz yaptığı açıklamada, 2016-2017 eğitim-öğretim yılı için, velilere okul alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken konularda hatırlatma ve uyarılarda bulundu.


TSE Başkanı Korkmaz’ın açıklamaları şöyle: “Velilerimizin okul alışverişinde satın alacakları ürünlerde kalite ve güvenirlik açısından TSE belgelerini aramaları çocuklarının sağlıklı büyümelerine katkı yapacağı gibi, geleceğimiz olan çocuklarımızın da kalite ve güven bilinciyle yetişmelerine destek olacaktır. Güvenlik standartlarına uygun olarak üretilmeyen ürünler, kullanıcılar için en basiti hijyen kaynaklı olmak üzere, sağlığın bozulmasına neden olabilecek riskler taşımaktadır. Okul araç gereçlerinde çocuklarınız için seçtiğiniz markasız ve kaynağı belirsiz ürünler, başta kanser olmak üzere obezite, hiperaktivite, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi gibi pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarmak anlamına gelecektir. Velilerimizin bu risklere karşı çocuklarımızı korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler vardır.


CE işareti ile birlikte TSE markası da aranmalı

Okul alışverişlerinde velilerimizin özellikle dikkat etmesi gereken marka TSE Markası’dır. Tüketicilerin okul alışverişlerinde ve oyuncaklarda araması gereken bir başka marka ise CE İşareti’dir. CE İşareti; üzerine iliştirildiği ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren ve Avrupa Birliği ülkelerinde serbest dolaşımı sağlayabilmek adına belirli mallarda bulunması zorunlu olan bir işarettir. Ancak CE işareti ürünün nicelik ve nitelik açısından kalite kriterlerine uygunluğunu göstermez. Avrupa Birliği ülkelerinde firmalar ürünlerinin güvenli ve kaliteli olduğunu CE işaretinin yanı sıra aldıkları farklı belgelerle tescillemektedirler. Dolayısıyla CE işareti ürün belgelendirmesine bir alternatif olarak görülmemeli, alışverişlerde CE işaretiyle birlikte, ürünlerin standartlarda öngörülen güvenlik şartlarına, performans ve kalite kriterlerine uygunluğunu da belgeleyen TSE Markası aranmalıdır.


Üreticisi bilinmeyen ürünler tercih edilmemeli

Kısaca aktarmaya çalıştığımız bu risklere karşı ne yapmamız gerekiyor dediğimizde velilerimizi özellikle şu konularda uyarmak istiyoruz:

- Üreticisi bilinmeyen hiçbir ürün satın alınmamalıdır. Üreticilerin bilinen, güvenilir markalar olmasına dikkat edilmelidir.

- Kırtasiye malzemesi alırken mutlaka TSE damgalı ve yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmelidir. TSE Markalı üretici demek; teknik birikimi ve gücü olan belli kurumsal yapıdaki üretici demektir.

- Bir ürünün sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak yetkin laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle anlaşılabilir.

- TSE ürün belgesi, o ürünün standarda uygun olduğunun ve istenilen şartlarda üretildiğinin göstergesidir.

- Oyuncak ve kırtasiye ürünleri satın alınırken, ürünün fiyatı değil, geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır.

- Kokulu ürünler çocuklara verilmemelidir.

- Oyuncaklarda, TS EN 71-3 Oyuncak Güvenliği Bölüm:3 Bazı Elementlerin Göçü standardında verilen limitlerin üzerinde ağır metal olmamalıdır.

- Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalıdır.

- Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağıza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır.

- TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesine sahip firmalar tercih edilmelidir. Çünkü bu firmalarda standardın gereği, ürün güvenliği için öncelikli olarak hammadde tedarikçilerinin titizlikle seçilmesi gerekmektedir.

- Uzakdoğu’dan gelen markasız, boyalı ve plastik baskılı okul ve beslenme çantaları, mataraları tercih edilmemelidir. Özellikle yoğun boya kokusu içeren, plastik baskılı beslenme çantası ve matara alınmamalıdır.

- Ürünlerin üzerinde sağlığa zararlı olmadığını belirtir ibareler aranmalıdır.

- Solvent içermeyen yapıştırıcılar tercih edilmelidir.

- Ürünlerin üzerinde ya da ambalajlarında mutlaka üretici ya da ithalatçıya ait ulaşılabilir adres ve telefonların bulunması gerekmektedir. Üründe herhangi bir sorun olduğunda firmanın ulaşılabilir olması gerekmektedir."