Adalet Bakanlığı, FETÖ’den tutuklu sayısı 42 bini, cezaevlerindeki toplam hükümlü-tutuklu sayısı 197 bini aşınca kapalı cezaevlerini boşaltmak için yönetmelik değişikliğine gitti. Kapalı cezaevlerini boşaltmak için açık cezaevine ayrılmayı kolaylaştıran değişiklik, Çilimli T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nu da yakından ilgilendiriyor. 15 Temmuz'daki hain darbe girişimin ardından artan tutuklu sayısına bağlı olarak kapalı bölümünde yoğunluk olan Çilimli Cezaevi'nde yeni düzenleme ile açık bölüme nakiller gerçekleşebilecek. 

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği’ndeki değişikliğe göre, 10 yıldan az hapis cezası alanlar, sadece 1 ay kapalı cezaevinde yattıktan sonra açık cezaevine gönderilebilecek. Düzenleme; terör, uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarını kapsamayacak.

Öte yandan Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin, Adalet Bakanlığı'nın terör, çocuk ve kadın istismarları dışında 10 yılın altında mahkumiyeti kalanların açık cezaevine alınması kararının "af" tartışması başlattığı yönündeki sorusu üzerine "Af nasıl olur? Af, eğer diyelim ki 10 yıl cezan var tamamen salıverilirsin af olur veya 10 yıl cezayı 3 yıla indirirsin bu da af olur değil mi? Ama burada cezanın süresi değişmiyor cezanın şekli değişiyor. İnfaz şekli değişiyor, kapalıdan açığa geliyor." diye konuştu.  

Terörle mücadeleden dolayı cezaevlerinde yer sıkışıklığı olduğunu dile getiren Yıldırım, "O yüzden organize suçlar, terör suçları, istismar gibi önemli suç grupları dışında disiplin suçlarına benzer suçları işleyen ve bundan hüküm giyen mahkumları kapalıdan açığa alıyorlar. Bundan geri kalan kısmını açıkta tamamlayacak. Bu açık cezaevindeyken bir yanlış içerisinde olursa bu hakkı kaybediyor, tekrar bir önceki konumuna geliyor. Durum bu." ifadelerini kullandı.