Düzce Belediyesi tarafından yaptırılan ve mahkeme kararıyla faaliyeti durdurulan Hecinler mevkiindeki “Katı Atık Depolama Tesisi”nin işletmesine ilişkin ihale hazırlandı. Düzce Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre; ihale kapsamında işletme işini alacak firma, tesiste toplanan atıkların geri dönüşümünü sağlamak ve enerji kaynağına dönüşmesini sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları yapacak. Katı Atık Depolama Tesisi işletmesinin 29 yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkacağını kaydeden Düzce Belediyesi, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Tesiste yapılan işletme sonucu elde edilen kar üzerinden pay alması öngörülen firma, ihaleye katılmak için belli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Buna göre, katı atık tesisini işletecek firmanın aynı sektörde 3 veya 5 yıllık tecrübe sahibi olması gerekiyor. Ayrıca ihaleye katılmak isteyen yerli ve yabancı istekliler ihaleye ilişkin detaylı şartnameyi Düzce İli Katı Atık Birliği’nden temin edebilir."

KATI ATIK TESİSİ SÜRECİ

Öte yandan yargı süreci devam ederken 16 milyon TL maliyetle yapımı tamamlanarak 25 Kasım 2014'te törenle hizmete açılan katı atık bertaraf tesisine 10 belediye çöp dökmeye başlamıştı. Hizmete girmesinden 1 yıl sonra mahkeme Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etmişti ancak tesise çöp dökülmeye devam edildi.

Esentepe, Esençam ve Hasanlar Köyleri'nde yaşayanlar, mahkemenin kararına rağmen tesisin kapatılmamasına tepki göstererek eyleme başladı. Tesis girişinde çadır kuran ve nöbet tutmaya başlayan köylülerin eylemi bir süre sonra sonuç verdi ve tesise çöp dökülmesi önlendi.

Özellikle CHP Genel Başkanı ve milletvekillerinin de sık sık Düzce'ye gelmesine ve köylülere destek vermesine neden olan bu süreçte Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği'nin Başkanı olan Mehmet Keleş, tesisin tekrar faaliyete geçmesi için girişimlere başladı. "Çöp dökecek başka bir yerimiz yok." diyerek 16 milyon TL'nin çöpe gitmesine izin vermeyeceğini açık şekilde ifade eden Başkan Keleş, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu için sık sık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda görüşmelerde bulunmuştu. Yine ÇED Genel Müdürlüğü, İSKİ ve diğer kurumlarda sorunun giderilmesine yönelik işlemler yapıldığı açıklanmıştı. Gelinen noktada Düzce Belediyesi'nin tesisin işletilmesi için ihale duyurusu yapması, bakanlık nezdinde sorunun aşıldığı şeklinde yorumlandı.