Düzce Belediyesi AB Proje Ofisi, Düzce Sosyal Etkinlikler Derneği ve Türkiye Beyazay Derneği işbirliği ile bedensel ve zihinsel engelli gençlerin istihdamı ve sosyal yaşama entegrasyonunun sağlanması amacıyla hayata geçirilen “Kusursuz Kafe”nin açılış töreni bugün Düzce Belediyesi Kent Park'ta yapıldı.

Açılışa, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekilleri Fevai Arslan, Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Özdemir, Düzce İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, ilçe ve belde belediye başkanları katıldı. Açılış törenine özel davet edilen Türkiye Beyazay Derneği Başkanı Lokman Ayva, Yeni Şafak Yazarı Ayşe Böhürler, ünlü tiyatro sanatçısı Sühely Uygur ve Sanatçı Çılgın Sedat da engelli gençler ve ailelerini yalnız bırakmadı. 

Açılış kurdelesini kafede çalışacak engelli gençlerle birlikte kesen protokol, yaptıkları konuşmalarda projenin engellerin sosyal hayatı açısından önemi üzerinde durdu.

“Diğer belediyelere de örnek teşkil edecektir“

Düzce Valisi Zülkif Dağlı törende yaptığı konuşmada Düzce Belediyesi tarafından engelliler için yapılan yatırımlara dikkat çekerek, “Umarım bugün burada Düzce Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu hizmet diğer belediyelere de örnek teşkil edecektir. Şimdi daha büyük ve daha kucaklayıcı bir projeyi hizmete açıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi.

“Kusursuz Kafe Düzcemize hayırlı uğurlu olsun“

Törende konuşan AK Parti Düzce Milletvekili Fevai Arslan da “Değerli misafirler hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Sayın belediye başkanımıza bu kardeşlerimizin lezzetlerini tatmamıza vesile olduğu için teşekkür ediyorum. Kusursuz Kafe Düzce'mize hayırlı uğurlu olsun inşallah.” diye konuştu.

“10 aydan beri yaklaşık 42 çocuğumuzu eğitiyoruz“

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, mikrofonumuza yaptığı değerlendirmede, kafenin niteliği ve Düzce’deki engelliler için üstleneceği misyona dikkat çekerek, “Düzce’de bulunan 1750 engelli çocuğumuz içerisinden 10 aydan beri yaklaşık 42 çocuğumuzu eğitiyoruz.“ dedi ve şöyle devam etti: “Burada bu işletmeyi yürütebilsinler, yönetebilsinler diye eğittik. Buranın bir yöneticisi olacak engelli çocuklarımızın içerisinden, garsonları olacak, aşçıları olacak, bulaşıkçıları olacak, kasiyeri olacak, temizleyen olacak, bahçe düzeniyle ilgilenen olacak. Biz Düzce Belediyesi olarak “Engelli çocuklarımız da böyle işletmeleri işletebilir. Onlar hayatın içerisinde sadece engellilere yönelik değil engelsiz vatandaşlarımıza da hizmet edebilir.“ düşüncesiyle hareket ederek bu projeyi gerçekleştirdik. Ve bugün bunun kurdelesini kesmiş olmanın verdiği memniyeti açıkcası yaşıyoruz. Çok canlı bir açılış töreni gerçekleşiyor.“ ifadelerinde bulundu.

“Onlar bizim meleklerimiz“

Açılışa, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş tarafından özel olarak davet edilen Sanatçı Çılgın Sedat, şöyle konuştu: “Rabbim, “Kim kimin kusurunu örtüyorsa o zaman mü'mindir.“ der. O yüzden biz her zaman o kusurları örtmeye çalışan insanlardan olmalıyız. Burada özel çocuklarımıza çok özel bir cafe yapmışlar ''Kusursuz Cafe'' evet, çünkü kusursuz çocuklar, kusursuz insanlar. Onlar bizim meleklerimiz, biliyorsunuz ben de evimde bir melekle yaşıyorum. Sayın Düzce Belediye Başkanımız Mehmet Keleş davet etti sağolsunlar. Davete her zaman icabet etmek gerekir ki zaten bu çok özel bir davet bizim için de. Düzce'den, Düzce'ye yakın olan çevreden buraya insanlar bekliyoruz. Gelsinler. Burası hayata bakışları değiştirecek, buradaki kardeşlerimizle kaynaşsınlar, yesinler, içsinler hesaplarını ödesinler, onlar da yaptıkları işin hazzına varsınlar. Haz alsınlar o işten. Benim oğlum yüzde 99 değil yüzde 100 ağır engelli. Ama Elhamdülillah şanslıyım, beni görüyor, tanıyor, nefes alıyor, en azından baba diyor diyorum. Hiçbir zaman hiçbirimiz engellerin arkasına sığınmayacağız.‘‘

“Kusursuz bir kafe burası“

Açılışa katılan Türkiye Beyazay Derneği Başkanı ve eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise mikrofonumuza duygularını şu şekilde aktardı: ''Adından da anlaşıldığı gibi kusursuz bir kafe burası. Kusur arayanların değil, kusur aramayıp mutlu olmayı seçenlerin uğrak yeri olacak ve herkesin mutlu olacağı bir yer olacak inşallah. Çünkü burda hizmet eden arkadaşlarımız kimseye etiket oldukları için değil, insan oldukları için hizmet etmekten mutlu oluyor, onları mutlu etmekten mutlu oluyor. Engelli arkadaşlarımız burada çok şey öğrendi, inşallah bundan sonra öğrendiklerini hizmete dönüştürüp, misafirlerimize sunacak.“

Kurdele kesim töreninin ardından istihdam ve kafe işletmesinde görev almak üzere proje kapsamında çeşitli konular üzerine eğitim gören 45 engelli gencin sertifikaları verildi. Sertifika töreni ile birlikte ünlü Tiyatro Sanatçısı Süheyl Uygur ve Çılgın Sedat tarafından düzenlenen etkinlik ve oyunlarla engelli gençler doyasıya eğlendi.

C. ÜSTÜNER