Rivayete göre yaklaşık 700 yıl önce Anadolu’ya gelen Ahmet Yesevi’nin müritleri yurdumuzun dört bir yanına yerleştiler.Bunlardan Tokad-i Hayrettin Bolu elmalı köyünde, rivayetlere göre ayakkabıcılık yaptığı söylenen Eksici baba Akçakoca’nın Göktepe köyünün Cumayanı piknik ve mesire alanında,yine rivayetlere göre çobanlık yapan Kaplandede ise Akçakocanın Kurukavak köyünün Kaplandede tepesinde,Çilimli Karaköyde de Şeyh Müslihittin efendinin türbeleri bulunuyor.
Yöre insanları tarafından bu türbelerin olduğu yerlerde her yıl mevlütler okutulup, türbeler ziyaret edilir.Kurukavak köyü sınırları içindeki Kaplandede türbesi 1180 metre rakımlı bir tepede bulunmaktadır.bu tepe kuraklık yıllarında yöre insanının yağmur duasına çıktıkları bir tepedir. İl Kültür ve Turizm müdürlüğünün turizm envanteri çalışmaları sırasında piknik ve mesire yeri olabileceği düşünülüyor..Akçakoca Orman işletme müdürlüğü ile bu doğrultuda girişimlere başlanılıyor.
Bu arada orman işletmesine ait yangın gözetleme kulesinin ve Kaplandede türbesinin bulunduğu tepeye halkın ziyaretleride sürüyor. yaklaşık 15 gün önce biri İstanbul’dan diğerleri Akçakoca’dan 4 arkadaş Kaplandede tepesine gidiyorlar,piknik yaptıktan sonra havanın kararması ile birlikte alandan ayrılmaya niyet ettiklerinde İstanbul’lu diğerlerinin hatıra fotoğrafını çekmek istiyor. orman işletmesinin yangın kulesi ile Kaplandede türbesi arasında 3 arkadaş poz veriyor.sonrasında ise çekilen fotoğrafa bakıldığında 3 kişinin arkasında ak sakallı ,elinde çoban sopası bulunan bir dede görülüyor.
Şimdi resimdeki bu aksakallı görüntünün fotoğraf karesine nasıl girdiği düşünülüyor.