Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın 28 Haziran 2011 tarihli verilerine göre Türkiye'de bin 500 kadın için kayıp müracaatı yapıldı. En çok kayıp ise 369 kadınla İstanbul'da bulunuyor. Kayıp kadınların bölgelere göre dağılımında ise Marmara Bölgesi 522 ile başı çekiyor.

Karadeniz Bölgesi'nde ise 138 kayıp kadın başvurusu yapıldığı belirtildi.

Yapılan uyarılarda kadınların en fazla şiddete uğradığı ifade edilirken, Şiddetin sadece fiziksel olarak değil cinsel ve psikolojik olarak da uygulandığı belirtilirken şiddet gördüğü için evlerini terk eden kadınların çoğunun, eşlerinden boşanmak istemelerine rağmen, adreslerinin bulunacağı endişesiyle mahkemeye bile gidemedikleri öğrenildi.

Boşanma davasında adli yardım almak için başvuran birçok kadının, adreslerinin mahkeme dosyasına gireceğini öğrendiğinde dava açmaktan bile vazgeçtikleri ifade edildi.

Kadına yönelik şiddetin coğrafi sınır, ekonomik gelişmişlik ve eğitim düzeyine bakılmaksızın her yerde ve kültürlerde yaygın olarak görüldüğü vurgulanırken gelişmiş ülkelerdeki araştırmalarda da görüşülen kadınların üçte biri ile üçte ikisinin eşi tarafından dövüldüğünün belirlendiği açıklandı.

Haber; R. BAL