Türkiye genelinde bu sabah iletim sistemindeki arıza nedeniyle elektrikler kesilince yaşam alt üst oldu. Kesintiden nasibini alan 79 ilden biri olan Düzce’de de hayat felç oldu. Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin 'sistem arızası' olarak açıkladığı kesintiler saat 10.36.'dan itibaren önce batı illerinde başladı domino taşı gibi bir saat içinde tüm illere yayıldı. Önce tüketimin fazla olduğu, ardından küçük yerleşim merkezlerinde elektrikler kesildi. Saat 11.30'a kadar tüm illerde elektrikler kesildi. Uzun süre “Elektrik ne zaman gelecek” sorusuna cevap aranırken, özellikle sosyal paylaşım sitelerinden yorum yağmuru yapıldı.

ESNAFI VURDU

Esnaflar karanlıkta kaldı, eczaneler ilaç almaya gelen vatandaşlara ilaç veremedi. Bazı yerlerde internet erişiminde de sıkıntılar yaşandı.

OSB’DE TATİL İLAN EDİLDİ

Elektriklerin kesilmesi en çok sanayi kuruluşlarını vurdu. Fabrikalarda çarklar durdu, işletmelerde faaliyetler aksadı. Düzce Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bazı fabrikalar, bir günlük çalışanlarına tatil verdi. Trafik ışıklarının sönmesi, trafiğin kilitlenmesine sebep oldu.

MÜŞTERİLER GERİ DÖNDÜ

Jeneratörü olan esnaf şanslıydı. Düzce sokaklarında dükkan önlerinde portatif jeneratörlerin kurulduğu görüldü.  Esnaf, kesinti nedeniyle hem kendilerinin hem de müşterilerin mağdur olduğunu, elektriklerin gelmesini beklediklerini kaydetti.

Esnaflar, pos cihazlarının çalışmaması nedeniyle Kredi kartı kullanan müşterileri dükkanlardan eli boş döndürmek zorunda kaldıklarını söylediler.Kesintiye sisteme yönelik 'siber saldırının' neden olduğu söylentileri ortaya atılırken, vatandaşlar yetkilerden tatmin edici bir açıklama yapılmamasına da sitem etti.


BAKAN’DAN AÇIKLAMA

79 ilde elektrik kesintisi yaşandığı ifade edilirken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kesintiyle ilgili şunları söyledi:"10.36 itibari ile sistemde çökme oldu sebebini araştırıyoruz. İletim hatlarından kaynaklanıyor olabilir. Manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir. Terör ihtimali az mı çok mu ben söyleyemem. Sebebini de bu şekilde söylemekten kaçınmam lazım. Doğru olmaz. Operasyonel hata mı yoksa siber saldırı mı takipteyiz. Daha önce böylesi genel bir kesinti yaşanmadı. Bazı illere şu an elektrik verilmeye başlandı”

15 YILDAN BERİ İLK KEZ

Öte yandan 15 yıldan beri ilk kez böyle ülke genelinde elektrik kesintisi olduğunu söyleniyor. Bu boyutta kesinti en son 1999 depreminde yaşanmıştı. Türkiye gündüz vakti karanlığa gömen kesintiden sonra Düzce’de elektrikler saat 15.30 sıralarında verilebildi. 

Haber;S.KAŞKIR