Daha önce mahalle olmanın eşiğinden dönen Konuralp için bu kez kesin karar çıktı. Danıştay'ın Konuralp'in mahalle olması yönünde Temmuz ayında aldığı kararın ardından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün resmi yazısı bugün Konuralp Belediyesi'ne ulaştı. Mahalle olma kararının tebliği ile birlikte bir çok adayın başkanlık umutları da suya düştü. Artık Düzce Belediyesi'ne bağlı bir mahalle olan Konuralp'te 30 Mart 2014 tarihinde belediye değil muhtarlık seçimi gerçekleştirilecek.

 



11 KÖY MAHALLE OLDU

Ayrıca gönderilen yazı, Konuralp'in dışında mahalle olması yönünde karar alınan 11 köyün de Düzce Belediyesi'ne bağlanmasını kapsıyor. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Ömer Doğanay imzasıyla gönderilen yazıda, 18 Aralık 2013 tarihinde alınan karar doğrultusunda Konuralp Belediyesi'ne gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Düzce İl Merkez İlçeye bağlı Konuralp Belediyesi ile Bostanyeri, Beslanbey (Akınlar), Sarayyeri, Çamköy, Esenköy, Darıcı, Dedeler, Yukarı Yahyalar, Sallar, Kazukoğlu ve Çavuşlar köylerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak Düzce Belediyesi içine katılmasının 20/02/2008 tarih ve 2008-9866 sayılı kararname ile uygun görüldüğü ilgili yazımız ile bildirilmiştir. Danıştay Sekizinci Dairesi'nin 09/06/2009 trih E: 2008/2536, K: 2009/3948 sayılı kararı ile kararnamenin Konuralp Belediyesi'ne ilişkin kısmının iptaline karar verilmiş, bakanlığımız tarafından temyiz yoluna gidilmesi üzerine; Danıştay İdarei Dava Daireleri Kurulunca 24/04/2013 tarih ve E: 2009/2994, K: 2013/1536 sayılı kararıyla“ temyiz istemlerinin kabulüne karar verilmiştir. Bu karar çerçevesinde Konuralp Belediyesi'nin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimlerinde sona erecek olup, Konuralp Belediyesi'nin mahalleleri 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne 5393 sayılı Belediyeler Kanununun 11'inci maddesine istinaden Düzce Belediyesi'nin mahalleleri olarak katılacaktır.“




DANIŞTAY 8. DAİRE YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU


Konuralp'in mahalle olması konusu, 2008 yılı ekim ayında belediye Meclisi’nde de görüşülmüş ve tek oturumda iki red, iki çekimsere karşılık oy çokluğu ile kabul edilen dosya, zamanın Düzce Valisi Ercan Topaca tarafından jet hızıyla onaylanarak İçişleri Bakanlığı’na gönderilmiş ve Danıştay’ın incelemesinin ardından üçlü kararname beklenmeye başlamıştı. Danıştay 8. Dairesi tarafından görevlendirilen heyetin beldede yaptığı incelemeler sonucunda hazırladığı rapor Konuralp'in lehine olduğunu açıklamış ve belde olarak kalması yönünde karar verilmişti. Danıştay 8. Dairesinin kararına Düzce Valiliği itirazı üzerine Danıştay 10. Dairesi kararı bozmuş ve yeniden görüşülmesine karar vermişti.

 

Haber: C. ÜSTÜNER