Kaynaşlı-Gümüşova arasında hizmete giren duble yolla birlikte bazı bölgelere konulan kavşaklarda sık sık kazaların meydana gelmesi bu kavşakların yapımında hata olduğu görüşünü ortaya çıkardı. Özellikle Üçköprü ve Çerkeztaşköprü kavşaklarında meydana gelen onlarca kazada can kayıpları yaşandı. Vatandaşlar, kavşakların düzgün yapılmadığı gerekçesi ile bir çok kez yollara döküldü, tepki gösterdi. Bu tepkilerden yola çıkan Ticaret ve Sanayi Odası, meclis toplantılarında gündeme alınan D-100 üzerindeki tehlikeli kavşakların durumuyla ilgili, Bakanlık ve  Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdi.  

Yazıda, “ Kaynaşlı-Gümüşova arasındaki duble yolda özellikle Üçkoprü Hasmer Kavşağı - Çerkez Taşköprü Kavşağı, yapılış tarzları trafik emniyetini tehdit etmekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Daha fazla can ve mal kaybına neden olmadan, ilgili bu kavşakların tekrar gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi için, gerekli yardım ve işbirliğinin sağlanmasını rica ederiz.” Denildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü bu talebe karşılık TSO’ya gönderdiği cevap yazısında,  Üçköprü ve Çerkeztaşköprü kavşakları ile ilgili taleplerin incelendiğini ve bu kavşakların kriterlere uygun olduğunu bildirdi.

Cevap yazısında, “  Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım ve bakımından sorumlu olduğu devlet ve il yollarında kavşaklar tasarlanırken, kavşakların ileride kaza kara noktası durumuna gelmemesi için o yapıyı oluşturan geometrik ve fiziki elemanların duruş görüş mesafesi (yatay kurplarda ve kavşak noktalarında) kavşakların bağlantı açısı ve kesişme-çakışma sayıları yönünden 2005 yılında yayımlanan Karayolu tasarım el kitabı ve 2007 yılında yayımlanan karayolu Trafik Güvenliği Kontrolü El Kitabında açıklanan kriterler esas alınır, Söz konusu kavşaklar bu kriterler esas alınarak yapılmıştır.” İfadeleri kullanıldı.

Haber; H. İŞCAN