Düzce Milletvekili Osman Çakır, konuşmasında Bosna Hersek’in gönül bağımızın devam ettiği önemli ülkelerden bir tanesi olduğuna vurgu yaparak “ Bu yüzyılımızın, son yüz yirmi yılın en uzun ve en zor günlerini geçirmiş olan Bosna Hersek, buradaki yaşanan felaketler sonucunda ülkenin topraklarının beşte 1'inin seller altında zarar gördüğü, on binlerce insanın evlerini terk ettiği ve 1 milyon insanın afetler içerisinde zorda kaldığı bir bölgedir.”dedi


KARDEŞLERİMİZE YARDIM ETMEK DURUMUNDAYIZ


Sel felaketinden arkaya kalan önemli konulardan bir tanesinin 800 kilometrekarelik bir alanı kritik duruma düşüren mayın tarlaları olduğuna dikkat çeken Çakır, Mayın temizleme süreci uzun bir süreç olmakla birlikte, üç aya varacak lojistik operasyon gerektirmektedir. Öte yandan, salgın hastalık riski şu an itibarıyla stabil olmakla birlikte, bu tür hastalıkların sel sularıyla taşınabileceği riski sürmektedir Ulaşım alanında da hâlen bazı ana ve bölge sel yollarının kapalı, bazılarının da kısmen açık olduğuna vurgu yapmak durumundayız. Sel heyelanlarının kanalizasyon ve içme suyu şebekelerini, elektrikleri kestiği bir ortamda, orada 1 milyon insanın yaşam mücadelesi verdiği bu günlerde bizler burada yaşayan kardeşlerimize yardım etmek durumundayız.”dedi.


ÖNÜMÜZDE RAMAZAN AYI VAR…


Yapılması gereken yardımlara önemi açısından bakıldığında en önemlilerin temizlik malzemeleri ve hijyenik ortamın sağlanması olduğunu ifade eden Çakır, “Temizlik gereçleri -kürekti, fırçaydı, süpürgeydi- bizim için çok önemsiz gibi gözüken, çok basit gibi gözüken bu gereçler bugün orada hayati bir önem taşımaktadır. Ev tamiri ve boyası ve tamirin ötesinde, bugün 1 milyon insanın barınabileceği bu bölgede, 1 milyon insana gerekli olan ev eşyalarına ihtiyaç vardır.Tarım orada ciddi bir tahribat görmüştür. 27 bin kilometrelik bir tarım arazisi tahribat görmüştür. 250 bine yakın ve 100 bin de Bosna, Sırp bölgesi olmak üzere 350 bin civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan kaybı söz konusu olmuştur. Buralara sular altında kalan camilerin ve tahrip olan camilerin... Ki önümüzde ramazan ayı var, bu insanların burada ibadethanelere de ihtiyaçları var. Dolayısıyla, selden çöken, tahrip olan binaların ötesinde, selden çöken ve tahrip olan gönülleri, bu kardeşlerimizin gönüllerini onarmak ve onlara gerekli yardımları yapmak bu ülkenin evlatları olarak bizlerin üzerine düşen bir borçtur diyor ve hepinizi sevgiyle selamlıyorum, hürmet ediyorum.”şeklinde konuştu.

 

 

Haber;S.Kaşkır