Erol Tayhan’la Manşet programı bu hafta Türk Polis Teşkilatı'nın 167. kuruluş yıldönümü dolayısıyla İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve Asayiş Şube Müdürü Osman Tuna, Çocuk Şube Müdürü ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdür Vekili Akın Keskin ve Şehit Osman Çatana Polis Karakolu Amiri Mehmet Ali Coşkun’u ağırladı.
 
İl Emniyet Müdür Yardımcısı ve Asayiş Şube Müdürü Osman Tuna, Düzce Emniyet Teşkilatı'nın 27 şube, 5 büro, 2 polis merkezi ve 1 ilçe emniyet müdürlüğü, 6 ilçe emniyet amirliği ve yaklaşık bin personeli ile Düzce halkına hizmet verdiklerini söyledi.
 
Düzce tercih edilen bir il
 
6 yıldır Düzce’de görev yaptığını belirten Tuna, “Artık Düzceli oldum diyebilirim. Bir ilde olmasını istediğiniz her şey mevcut. Yeşilliği ve denizi ile Düzce her şeye sahip. Çok özel bir konumda. Düzce, emniyet teşkilatı için tercih edilerek gelinen bir il oldu.” dedi.
 
Bir yılda 2 bin 816 asılsız ihbar
 
155 polis imdat hattına bir yıl içerisinde 14 bin 88 arama yapıldığını bu aramaların 2 bin 816’sının asılsız ihbar olduğunu dikkat çeken Tuna, gelen ihbarların hepsini değerlendirmeye aldıklarını ifade etti. Tuna, yeni kurulan mahallerde ihbarın yerini almada zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını da sözlerine ekledi.
 
954 olayın 319’u kasten yaralama
 
Düzce’de suç işleme oranları hakkında bilgi veren Tuna, “Düzce’de meydana gelen hadiselerde vahim bir durum söz konusu değil. Gayet huzurlu ve güvenli bir ilde yaşıyoruz. En fazla darp, kasten yaralama ve taksirle yaralama dediğimiz suçlar var. 2011 rakamlarına göre ilk 4 ay içerisinde kişilere karşı işlenen toplum 954 olayın 319’u kasten yaralama. Şahsa ve mala karşı suçlarda yüzde 80 oranında bir başarı elde etmiş durumdayız. Özellikle kişilere karşı suçlarda yüzde 98’lerde belirleme oranımız var. ” dedi. 
 
Yatırım programında
 
Emniyet Müdürlüğü’nün yeni yapılacak hizmet binası için arsa arayışlarının devam ettiğini ifade eden Tuna, “Emniyet genel müdürlüğümüz bu yıl özellikle binası yeterli olmayan illeri tespit etti. Bu iller içerisinde Düzce de var. Eğer 10 bin metre ya da daha büyük bir hazine arazisi gösterebilirsek, parası hazır, yatırım programına alınmış durumda. Bizim Azmimilli’de 6 bin 800 metre kare bir arsamız var. Bu arsamız, dernek tarafından alınmış ve hibe yoluyla milli emlak kayıtlarına girmiş bir arsa. Eğer, arsa genişletme işlemimiz tamamlanamazsa ek hizmet binası olarak yatırım programına alınacak. Bizim işlemlerimizin bitirilmesi bekleniyor.“ diye konuştu.
 
Düzce 17. Sırada
 
Kaçak sigara sevkiyatında Düzce’nin geçiş güzergâhında bulunduğunu ifade eden Tuna, Türkiye ölçeğinde kaçak sigara yakalanmasında Düzce'nin 17. sırada olduğunu söyledi.
 
Düzce Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerinin bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını vurgulayan Tuna, “2009 yılında kaçak sigara yakalanması yok. 2010 yılında 1 milyon 8 bin paket, 2011 yılında 1 milyon 2 bin 435 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. 2012 yılının 4. ay itibariyle 2011 yılı rakamlarını yakalamak üzereyiz.” diye konuştu.
 
“Umut Yıldızı Projesi”
 
Çocuk Şube Müdürü ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdür Vekili Akın Keskin ise birim olarak yürüttükleri projelerle ilgili bilgi verdi. Çocuk Şube Müdürlükleri bünyesinde Türkiye genelinde 2009 yılından bu yana uygulanan “Umut Yıldızı Projesi” ile bir çok problemli çocuğunun topluma kazandırıldığına belirten Keskin, Düzce’de 2010-2011 yılında uygulanan projenin üçüncüsünü bu yıl uygulamayı amaçladıklarını söyledi.
 
Fiziki açıdan yetersiz
 
Şehit Osman Çatana Polis Karakolu Amiri Mehmet Ali Coşkun, Şehit Osman Çatana Polis Merkezi'nin merkezde bulunmasının ulaşılabilirlik açısından avantajlı olduğunu ancak fiziki açıdan yetersiz kaldığını söyledi.
 
Dolandırıcılara karşı uyardı
 
Coşkun, son günlerde artan telefonla dolandırıcılık olaylarına dikkat çekerek, “Polis, hakim, savcı ya da herhangi bir kamu görevlisi telefonla kendisinden para kontör yada başka bir talepte bulunamaz.” dedi.
 

Konuyla ilgili uyarılarda bulunmalarına karşı vatandaşların bu tür dolandırıcıların ağına düştüğü belirten Coşkun, bu durumla karşılaşan vatandaşları öncelikle telefonu kapatmalarını, arayan şahıslara banka yoluyla havale ya da kontur göndermemelerini ve 155 polis imdat hattına ya da en yakın polis merkezlere müracaat etmeleri konusunda uyardı.

Haber; S. KAŞKIR