Düzce İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan "Düzce'de Kaydadeğer İstihdam" Projesi Tanıtım Toplantısı bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve beraberindeki bürokratların da katılımıyla Düzce Belediyesi Erguvan Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan toplantı, konuşmalarla devam etti.

"AMACIMIZ KAYITLI İSTİHDAMI ARTTIRMAK"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, projeye ilişkin "Amacımız sadece istihdamı arttırmak değil, kayıtlı istihdamı arttırmaktır" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu amaca ulaşmak için proje kapsamında bir çok önemli çalışma yapılacak. Istihdamla ilgili tüm kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının arasında daha iyi bir işbirliği tesis edilecek. Kayıtlı istihdamı teşvik edecek çalışmalar yapılacak. Özellikle işçi ve işverenlere hitap eden çalışmalarla kayıtlı istihdam konusunda farkındalık artacak. Kadınlarımıza yönelik olarak mesleki yeterlilik eğitimleri düzenlenecek. Arıcılık, evde çocuk bakımı, hasta ve yaşlı bakımı, ev ve kurum temizliği, pasta yapımı ve sunumu gibi başlıklarda düzenlenecek olan bu eğitimler, kadınlarımızın daha iyi işleri daha kolay bulmasını sağlayacak.

"DÜZCE'DE ÇOK DAHA SAĞLIKLI BİR İŞGÜCÜ PİYASASI OLACAK"

Projenin tamamını düşündüğümüzde kadınlarımızın ve kayıt dışı işçilerimizin bu çalışmalardan büyük fayda göreceğiniz söyleyebiliriz. Böylece Düzce'de çok daha sağlıklı bir işgücü piyasası olacağına inanıyorum. Milletvekili olduğum bu şehirde böyle değerli bir projenin hayata geçirilmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum ve bu projede emeği geçenleri tebrik ediyorum."

"İŞSİZLİĞİ DÜŞÜRMEK İÇİN YAPMAMIZ GEREKEN 2 HUSUS VAR"

"Bir ekonomide belki de en önemli konu istihdamdır." diyen Bakan Özlü, şu ifadelerle devam etti: "Ekonomi alanında yapılan bütün çalışmaları aslında daha fazla insanımıza iş ve ekmek kapısı oluşturmak için yapıyoruz. İstihdamın artması sadece ekonomik açıdan değil sosyal açıdan ve insanımızın mutluluğu açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle istihdamı arttırmayı hükümet olarak çok önemsiyoruz. Küresel krizden bu yana 7 milyona yakın istihdam oluşturmuş durumdayız. Bu açıdan gelişmiş ülkelerin hemen hemen hepsine fark attık. Ancak nüfusumuzun genç olmasından işsizlik oranımızın hala biraz fazla olduğunu görüyoruz. İşsizliği düşürmek için yapmamız gereken 2 husus var. Bunlardan birincisi işveren tarafına ikincisi işçi tarafına bakıyor. Birinci husus, insanların daha fazla girişimci olmasını ve daha fazla yatırım yapılmasını sağlamaktır. Bu konuda iyi bir yolda olduğumuzu görüyoruz. Türkiye'de açılan şirket sayısı her gün artıyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi artıyor. İkinci husus ise insanımızı meslek sahibi yapmaktır. "Ne iş olsa yaparım" anlayışı ile kolay kolay iş bulunamaz. İş bulmak için önce meslek sahibi olmak, bilgi ve tecrübe sahibi olmamız gerekiyor. Bu açıdan bu proje kapsamında düzenlenecek eğitimlerin özellikle hanım kardeşlerimiz için son derece faydalı olacağını düşünüyorum."

"TEK BİR KARDEŞİMİZİN BİLE KAYITDIŞI ÇALIŞMASINA GÖNLÜMÜZ RAZI DEĞİL"

Meselenin insanların iş sahibi olması ile bitmediği vurgulayan Bakan Özlü, "İstihdamın kayıtlı olması da en az istihdam kadar önem taşıyor. Kayıtlı istihdam hem işçi hem de işveren açısından bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Bu nedenle istihdamı arttırmaya olduğu kadar kayıtlı istihdamı arttırmaya da aynı derecede önem veriyoruz. Son yıllarda kayıtlı istihdam oranının artmaya başladığı görüyoruz. Ancak tek bir kardeşimizin bile kayıtdışı çalışmasına gönlümüz razı değil." dedi.

DÜZCE İÇİN SEFERBER OLUNDU

Düzce'de çok güzel gelişmelerin yaşandığını ve şehrin bu tür projerlerle adını duyurduğunu vurgulayan Bakan Özlü, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: "Bakın bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak neredeyse tam kadro Düzce'ye geldik. Düzce'deki sanayicimizle, esnafımızla, tüccarımızla, iş insanlarımızla bugün bir araya geleceğiz, sorunlarını dinleyeceğiz ve hep birlikte çözüm önerileri geliştireceğiz. Gördüğünüz gibi bütün kamu kurumlarımız Düzce için seferber olmuş durumda. Buradan çok güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum. İnşallah çok daha güçlü bir Düzce'yi hep birlikte inşa edeceğiz. Sizin yüzünüzü güldürmek için gece-gündüz çalışmaya ve projeler yürütmeye devam edeceğiz."

VALİ: BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR AÇILIM OLACAK

Düzce Valisi Zülkif Dağlı ise proje odaklı çalışmanın üzerinde durarak bir kez daha ilgili kesimlere "Proje hazırlayın" çağrısı yaptı. Dağlı şöyle konuştu: "Avrupa Birliği genellikle sivil toplum yaklaşımı çerçevesinde yürüme taraftarı oluyor. Bu meyanda STKlarımızın da daha fazla proje hazırlaması gerekiyor. Avrupa Birliği Bakanlığı'mızla bir temasa geçtik. Yakında ilimizde geniş katılımlı bir proje eğitimi yapacağız. Onun haricinde hiç akla gelmeyen genellikle yerel kaynaklarımızla desteklenen Gençlik ve Spor Bakanlığı'mızın önemli destekleri var. Gençlik ve Spor Bakanlığı'mız, Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü'müzün yetkilileri de yakın zamanda ilimize gelerek, derneklerimize, STKlarımıza, yerel yöneticilerimize yönelik bir proje bilgilendirme eğitimi yapacak. Çünkü onlar da yılbaşının öncesinde bir proje teklifi çağrısına çıkmayı düşünüyor. Bu da bizim için önemli bir açılım olacak. Tabii bu çalışmalarımız hep birlikte, başta Sayın Bakanımızın desteğiyle devam edecek."

"PROJE ÜRETİLMEZSE KAYNAKLARDAN YARARLANMAK MÜMKÜN OLMAZ"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çok önemli destekler verdiğini ancak proje üretilmezse bu kaynaklardan yararlanmanın mümkün olmadığına dikkati çeken Vali Dağlı, şu şekilde konuşmasını sürdürdü: "KOSGEB Destekleri konusuna da burada kısaca değinmek istiyorum. Geçen gün MÜSİAD İl Temsilciliğimizin 55 tane kursiyeri için düzenlemiş olduğu Girişimcilik Kursu Sertifika Töreni'ne katıldık. Arkadaşlarımız kurslarını bitirmiş ve girişimci olmak istiyor. Buradaki kurslarımızda biraz daha istihdama yönelik bir çalışmamız olacak. Tabii bunlar birbirlerini tamamlayacak. Orada da iş adamlarımıza şöyle bir çağrım olmuştu; tecrübeli iş adamlarımız yeni girişimci arkadaşlarımıza her yönden destek olsun. Onlarla bağlantılı çalışsınlar ki 2 gün sonra biz bu işi yaptık, yapamadık, batırdık şekline dönüşmesin. KOSGEB Desteklerimiz yakın zamanda üniversitemizin son sınıf öğrencilerine dönük olmak üzere KOSGEB Girişimcilik Kurslarımızı Sayın Bakanımızın da ümit ediyorum teşrifleriyle yine başlatmış olacağız. Onun da üniversite öğrencilerimiz açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Malum okul bittikten sonra ne yapacağını düşünen öğrencilerimiz çok fazla. Daha öncesinde bu anlamda bir çalışma yapmak istiyoruz."

"KAYITSIZ İSTİHDAM ORANI YÜZDE 30’LU SEVİYELERE GELDİ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Vekili ve IPA İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi Başkanı Kürşad Arat ise projeye ilişkin şu bilgileri aktardı: “ÇSGB olarak hem mesleki yeterliliğin arttırılması hem de kayıtlı istihdamın arttırılması amacıyla genel bütçe kapsamında birçok proje bulunmakta. Bunu da hem İŞKUR aracılığıyla hem de SGK’nın yürüttüğü faaliyetlerle sürdürmekteyiz. Bu kapsamda da kayıtsız istihdam oranında da ciddi bir başarı sağlanıp yüzde 50’li seviyelerden yüzde 30’lu seviyelere geldiğimizi de memnuniyetle görmekteyiz. Bundan sonra 2023 hedefi olan yüzde 15’li seviyelere getirilmesi için daha farklı adımlar da atmamız gerekiyor. Bu anlamda hem teftiş ve rehberlik faaliyetlerini arttırılması hem kayıtlı istihdamı teşvik edecek politikaların hayata geçirilmesi hem de kayıt dışı çalışmaya neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması yönünde bazı adımların atılması gerekiyor. Bu yönde de SGK’nın verdiği hizmetlerin ve kapsamların arttırılması en büyük teşvik olarak karşımıza çıkmakta. Son olarak 2016 yılı içerisinde çıkardığımız esnek çalışmaya olanak veren kanuni düzenleme de aynı şekilde kayıtlı istihdam oranımızın artmasına katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu faaliyetlerin yanı sıra Avrupa Birliği ile birlikte katılım öncesi mali yardım aracıyla birlikte de kayıtlı istihdamı ve mesleki yeterliliklerin arttırılması konusunda da çalışmalar yürütülüyor. Düzce’mizde gerçekleştirdiğimiz bu projemizde bu kapsam içerisinde gerçekleştirilmiş bir projedir. İPA1 kapsamında gerçekleştirilmiştir. Bu İPA kapsamında ki bizim operasyonunu yürüttüğümüz katılım öncesi mali yardım kapsamında 553 Milyon Euro’luk bir kaynak tahsis edilmiştir ve bu büyük oranda yüzde 90 oranında çeşitli farklı programlarda kullanılmıştır. Şimdi İPA 2 dönemine geçiş sağlanacaktır. Bunda da 512 Milyon Euro’luk bir kaynağın tanımlanması edilmesi söz konusudur. Yine bu İPA 2 döneminde de buna benzer projelerin Düzce’mize ve Türkiye’nin genelinde hayata geçirilmesi ile kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi kayıt dışılık oranının azaltılması amaçlanmaktadır. Bu projede emeği geçen herkese hayırlı olsun.”

"İLİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR ÖVÜNÇ KAYNAĞI OLACAK"

Kürsüye gelen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Muharrem Tozan da “Bugün burada idaremizce hazırlanan ÇSGB İnsan Kaynakları Geliştirme Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan Düzce’de Kaydadeğer İstihdam Projesi’nin tanıtımı için toplandık diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu proje ile ilimizde kayıt dışı çalışan kadınlarımızın istihdamına katkı sağlamak hedeflenmiştir. Proje kapsamında MEB onaylı arıcılık, ev ve kurum temizliği evde çocuk bakımı, hasta bakımı pasta yapımı ve sunumu alanları olmak üzere 5 branşta mesleki yeterlilik eğitimleri düzenlenecektir. Ayrıca Türkiye İş Kurumu Düzce İşkur İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla eğitmen giderleri karşılanacak ve kursiyerlere eğitim günü için 20 TL gündelik verilecektir. Gerçekleştirmekte olduğumuz bu projenin başarılı olması durumunda il uygulama örneği olmak üzere ülkemizin devam ettirdiği AB müzakerelerinde eli güçlenebilecektir. Kadın istihdamı konusunda benzer sorunlar yaşayan diğer AB ülkelerine bilgi transferi sağlanabilecek, proje sonuçlarını kullanan bu ülkelerin Düzce’mize telif hakkı ödemesi sağlanmış olacaktır. Bu da ülkemizin 81. ili olan ve büyüme yönünde gayretli adımlar atan ilimiz için büyük bir övünç kaynağı olacak ilimizi bir cazibe merkezi haline getirecektir. Hepinizin bildiği üzere Düzce’miz Ankara ve İstanbul’un ortasında tarihi, kültürü, üniversitesi, sanayisi ve coğrafyası ile önemli bir bölgede bulunmaktadır. Türkiye’nin 2023 vizyon ve statüsüne uygun olarak işsizlikle mücadele ve nitelikli iş gücünün artırılmasında Düzce’miz sahip olduğu değerlerle hedeflenen noktalara emin adımlarla taşınacaktır. Düzce İl Özel İdareleri’miz üzerine düşen görevi yerine getirmek amacıyla bünyesinde proje ofisi oluşturarak ulusal ve uluslararası hibe programlarında hak ettiği payı alma yönünde büyük bir adım atmıştır. Bu kapsamda idaremizce Düzce’de Kayda Değer İsihdam Projesi yani tanımını yapmış olduğumuz bu proje Konuralp Dünya Turizm Destinasyonu Oluyor Projesi, Kemer Kasım Su Kemerleri Projesi, modern uygulamalar ve yenilikçi projeler ile Düzce turizminin geliştirilmesi projeleri yürütülmekte olup önümüzdeki dönemlerde de yeni projeler geliştirilerek katkılarımız devam edecektir. “

Konuşmaların ardından "Düzce Kaydadeğer İstihdam" Projesi tanıtım toplantısı sona erdi.