Bayramcı Köyü’ndeki turnuvanın finalisti Apsny Voleybol Takımının açtığı Abhazya Cumhuriyeti bayrağına tepki göstererek kupa vermedi iddiasıyla Abhaz dernekleri tarafından eleştiri oklarını hedefi olan Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz suskunluğunu bozdu. Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada iddiaları reddetti ve konunun saptırıldığını öne sürdü.


GÜRCİSTAN EKİBİNE İZİN VERMEDİLER


Söz konusu olayın daha iyi anlaşılabilmesi için baştan ele alınması gerektiğine işaret eden Korkmaz, o akşam turnuvada yaşananları aktardı. Korkmaz, Finale kalan “Apsny Voleybol Takımı”nın turnuvaya Gürcistandan gelen halk oyunu ekibinin gösterilerine izin vermediğini iddia etti.


NAZİK VE SESSİZ BİR ŞEKİLDE İKAZ ETTİM


Organizasyon komitesi tarafından gelen birincilik kupasının takdim teklifini memnuniyetle kabul ettiğini anlatan Korkmaz, Bu esnada maçın galibi olan ekibin Abhazya bayrağı açarak meydanda dolaşarak resim çektirdiğini söyledi. Birinci olan takımın ödül alma esnasında da bayrak açması üzerine organizasyon komitesinde; “Eğer bayrak açarak ödülü almaya gelirlerse ödülü veremeyeceğini” nazik ve sessiz bir şekilde ikaz ettiğini ifade eden Korkmaz, takımın ısrarsı tavrı üzerine ödülü başka birinin verdiğini söyledi.


Turnuva akşamı yaşananlar için Milletvekili Korkmaz; Abhazya ve Gürcistan arasında yaşanan savaş bahane edilerek, misafir olarak gelen Gürcistan oyun ekibine karşı yapılan eylemin örf ve adetlerimize uygun olmadığının altını çizdi.


MİLLETVEKİLİ OLARAK TAVIRSIZ KALAMAZDIM


Korkmaz, “Unutulmamalıdır ki ülkemizde Abhaz’ların yanı sıra Gürcü’ler de yaşamaktadır ve bu durumun onlar tarafından üzüntüyle karşılandığı aşikârdır.Gürcü oyun ekibi üzerinden Gürcistan’ın tavrını protesto edenlerin, maçın sonunda Abhazya bayrağı açarak sıradan bir maçı Abhazya - Gürcistan mücadelesi haline dönüştürmelerine Milletvekili olarak tavırsız kalamazdım.” ifadelerini kullandı.


BENİM TAVRIM BAYRAĞA DEĞİL!


“Abhazya bayrağı beni hiçbir zaman rahatsız etmemiştir ve etmeyecektir.” Diyen Korkmaz, “Bayrak bir ulusun onurudur ve bayrağa karşı yapılacak olan olumsuz bir tavır o ulusun onuruna karşı yapılmış sayılır. Benim tavrım bayrağa karşı değil bilakis o bayrak üzerinden yapılmış olan ırkçı ve ötekileştirici tutum ve tavırlaradır. Böylesi uygunsuz tavırlar değil Abhazya bayrağı, uğruna canımı seve seve feda edeceğim ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının her birinin onuru ve gururu olan ay yıldızlı bayrağımız üzerinden yapılmış dahi olsaydı tavrım yine değişmezdi. Niyetleri bu olmasa dahi, Abhaz gençlerin bu tavrı benim ve orada bulunanların hemen hepsi tarafından ırkçı ve ötekileştirici bir tavır olarak algılanmış ve çok arzu etmeme rağmen bu şartlar altında ödülü vermekten kaçınmışımdır. Unutulmamalıdır ki ben bir milletvekiliyim ve bunun getirdiği sorumlulukları göz ardı etmem mümkün değildir.” şeklinde konuştu.


DOĞRUSUNU BENDEN ÖĞRENMEK ÇOK MU ZORDU?


Gerek Abhaz ve gerekse ülkemizde yaşayan tüm diğer etnik gurupların bu memleketin evlâdı olduğunun altını çizen Milletvekili Korkmaz, açıklamasını “Tüm kardeşlerimizin ana vatanlarına ilgi ve özlem duymalarını, oralara gidip gelmelerini ve ilişkilerini geliştirmelerini daima destekledim ve desteklemeye de devam edeceğim. Üç çocuğunun üçü de uzun yıllar kiracı olarak oturduğu bir Abaza’nın evinde doğan ve çocuklarının kendi örf ve adetlerinin yanında Abhaz örf ve adetlerini de öğrenmelerinden memnun olan bir baba olarak, Abhaz karşıtı gibi lanse edilmek gerçekten trajikomik bir durum olsa gerek. Söz konusu talihsiz açıklamayı yapan derneklerin, bu açıklamayı yapmadan önce beni davet etmesi ve göstermiş olduğum bu tavrın sebebini doğrudan benden öğrenmesi çok mu zor bir şeydi? Doğrusu çok merak ediyorum.”ifadeleri ile sonlandırdı.

 

 

Haber: S. Kaşkır