Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, Öncü TV'nin Günlük programına konuk oldu. Gazeteci Erol Tayhan'ın sorularını yanıtlayan Tozan, önemli tespitlerde bulundu ve konuşmasının önemli bölümünde hedef tahtasına Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'i koydu.

RESMEN ZEHİR SOLUYORUZ”
İlk olarak kış aylarının kapıya dayandığı şu günlerde soba kullanımına bağlı olarak Düzce'yi yeniden esir almasına kesin gözüyle bakılan kirli hava konusundaki görüşlerini aktaran İl Başkanı Zekeriya Tozan, “Resmen zehir soluyoruz.” diyerek konunun ciddiyetine dikkati çekti. Tozan şöyle konuştu: “Düzce’nin en büyük problemi bir sağlıkçı olarak hava kirliliği diyorum. Biz resmen zehir soluyoruz. Kış yaklaştı. Yakıtlar, kaloriferler yanacak. Doğal olarak halkımızın bir ısınma problemi var. Doğalgazla yakılan sistemle bir sorunumuz yok ama katı yakıttan oluşan maddeleri soluduğumuzda bunun dünya Kanser Araştırma Derneği tarafından ispatlanmış kanserojen olduğunu biliyoruz. Doğmamış çocuğu, çocukları etkilediğini biliyoruz. Özellikle astım ve KOAH dediğimiz hastalıklar konusunda ölüm risklerini çok arttırdığını biliyoruz. Son 4-5 yıllık ölçümleri incelediğimizde Türkiye’de tehlikeli sınır Avrupa’da dışarı çıkalamayacak sınırında. Temel problem çanak bir yapı 4 taraf dağlarla çevrili hava sirkilasyonu yok.”

CHP'NİN KİRLİLİĞE KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİSİ
CHP olarak hava kirliliğinin çözümü için bir de önerilerinin olduğunu ifade eden Tozan, onu şöyle açıkladı: “Önerimiz şuydu. Düzce gibi çanak yapıda olan bir yerde yasa çıkaralım bir koruma bölgesi ilan edelim ve doğalgazı mümkün olduğu kadar ulaşılabilen her yere götürelim ve doğalgazın olduğu yerlerde asla başka bir yakıtın yakılmasına izin vermeyelim. Belli bir plan dahilinde bütün ovadaki yerleşim birimlerine heryere ulaştıralım.”

MECLİSE SUNULACAK
Parti olarak konuyu meclise taşımayı planladıklarını da sözlerine ekleyen CHP İl Başkanı Tozan, “Mecliste bununla ilgili bir tasarı hazırlamak gerekiyor. 15-20 gün kadar beklemeyi düşünüyoruz. Eğer hükümet tarafından bir şey gelmezse biz bu yasa tasarısını hazırlayıp bir dosyayı sayın bakanımıza gönderip bir dosyayı da meclise günderip CHP’li milletvekilleri imzasıyla meclise sunacağız.” dedi.

DÜZCE'NİN ÇÖPÜNÜ KÜÇÜK MELEN'E GÖMÜYORLAR”
Düzce'de uzun süredir devam eden katı atık depolama tesisi krizinde mahkeme kararı ile “Gülen taraf köylüler oldu” sanılırken, İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklik sonucunda Düzce Belediyesi'nin tesisi tekrar hizmete sokmasının önündeki engellerin kalktığı yayınlanan “29 yılığına kiraya verilecek” duyurusu ile ortaya çıkmıştı. Programdaki açıklamalarında çöp konusuna geniş yer veren CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, öncelikle Keleş'e verdiği beyanatlar üzerinden yüklendi. Tozan, şunları kaydetti: “Sayın Keleş’in kendi ağzı ile sizin kanalınıza yaptığı açıklamayı Düzceli vatandaşlarımız internetten bakınca da görecektir; “Ben günde 400 ton çöpü Melen'e döküyorum” diye kendi ağzı ile demeci var. Şuanda Sarayyeri Küçük Melen'in oraya gömüyorlar.”

MİKROBU ÖLDÜRÜYORSUNUZ, İÇİNDEKİ KİMYASALLAR NE OLACAK?”
“Her türlü hastalığı taşıyan sinekler.” diyerek konuşmasını sürdüren Tozan, Hecinler mevkiindeki Katı Atık Depolama Tesisi'nde yaptıkları incelemeleri şöyle paylaştı: “Çöpte dolaşan köpeklerin 6-7 saatte öldüğüne tanık olduk. Köpek ölülerini gördük. En önemlisi çöplerin içinde enjektörler ve tıbbi atıklar bulduk. Hastane atıklarını dahi oralara dökmüşler. Düzce Belediyesi oradan aldıkları simsiyah tıbbi atıklarla kirlenmiş zehirli suları kanalizasyona basıyormuş. Arıtıldıktan sonra İstanbul'a gidiyor. Bu arıtılmıyor aslında sadece mikrobunu öldürüyorsunuz. İçindeki kimyasallar ve zehirler ne olacak?”

PİKNİK ALANI YAPIN, YEYPAŞ İŞLETSİN“
Tesisteki yanlış olduğunu savunduğu uygulamalar konusunda Düzce Belediyesi'ni eleştirmeyi sürdüren Tozan, ilginç bir yorumda bulundu: “Hiç uğraşmayın o kadar çöpü döktünüz. Amacınız toprakla kapatıp tekrar tekrar koymak mıydı? Havalandırma bacasını koymuşsunuz, koyun üzerine 2-3 metre toprağı, dikin üzerine ağaçlarınızı güzel bir park alanı yapın, piknik alanı yapın. Sonra YEYPAŞ’a verin işletsinler, bu da önerimiz.”

KELEŞ GÜÇ ZEHİRLENMESİ YAŞIYOR”
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in rahat şekilde başkan seçilmesine bağlı olarak güç zehirlenmesi yaşadığını öne süren CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu kadar yanlışa, hukuksuzluğa rağmen, bu kadar bize göre devleti zararı uğratacak rakamları ihale gibi gösterip harcama yapmalarına rağmen bu kadar rahat başkan seçilirse bu başkan böyle yapar. Ben halkımızdan gereken tepkiyi göstermesini bekliyorum.”

HÜKÜMET FINDIK ÜRETİCİSİYLE DALGA GEÇİYOR”
Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler kadar fındık üreticilerine değer verilmediğini söyleyerek dikkat çeken bir yorumda bulunan Tozan, şöyle konuştu: “Suriyeliler için “8 milyar dolar harcadık” diyor bir bakanımız. Suriyeliler'e 8 milyar dolar harcıyorsunuz da benim 8 milyon fındık üreticimizin Suriyeliler'in 10’da birini harcayacak kadar değeri yok mu? Konu fındık olunca siyaset 3 maymunu oynuyor. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmuyor. Tarım bakanının bir sürü açıklaması var. “Haftaya mecliste müdahale edeceğim” dedi Sayın Çelik yapılmadı. Hükümet fındık üreticisiyle dalga geçiyor.”

BU İNSANLARI BİR İTALYAN İKİ HİNTLİ'YE BIRAKMA”
Fındık konusunda da bir öneri sunan Tozan, “Kanada, Amerika ve Brezilya’nın en ünlü çikolata markalarını satın al, ortaklık kur. Dünyada pazar böyle işliyor. Veriyorsun hisseni, yapıyorsun anlaşmanı, oralarda bu ürünü tüket. Bu insanları bir İtalyan iki Hintli'ye bırakma. Çözüm basit.” diye konuştu.

8 MİLYAR DOLARI SURİYELİLER'E HARCA BENİM FINDIKÇIMA 250 BİN DOLARI ÇOK GÖR”
“Suriyeliler'e verdiğiniz değerin 20’de birini fındıkçıya verin başka bir şey istemiyoruz.” diyerek eleştirilerini sürdüren CHP İl Başkanı Tozan, şunları kaydetti: “Bizim fındıkçımız Suriyeliler'den daha değerli. Tarih boyunca bizi arkadan vurmuş insanlardan bahsediyoruz. Bu memleketi kurmak için bu fındıkçıların bir çoğu Yemen'de bir çoğu Çanakkale’de kalmıştır. Bizi arkadan Suriyeliler vurmuştur. 8 milyar doları Suriyeliler'e harca benim fındıkçıma 250 bin doları çok gör. Ben bunu doğru görmüyorum.”

VERDİĞİN TARİHLERİN TUTMAMASINA ALIŞTIK BARİ BİTİR DE AÇ!”
Şehrin yıllardır beklediği bir yatırım olan ve Düzce Belediyesi tarafından yakında tarihte hizmete açılacağı duyurulan şehirlerarası otobüs terminali konsunda ise şöyle konuştu: “Terminalin bağlantı yolu yapılmadan açılmasını doğru bulmuyorum. Zaten şehir içi trafiği bu kadar karmaşıkken oraya otobüsleri sokmak mantıklı değil zaten tam olarak bitmemiş. Yarım açılışlardan biri daha yapılacak. Telefonu, interneti, fiziki ortamı yapılmamış. Park-bahçeleri toparlanmamış. Zaten senin verdiğin tarihlerin tutmamasına biz alıştık bari bitir de aç! Bu rahatlıktan kaynaklanan bir şey. Kendi partisi içerisinde de muhalefeti yok. Kural kanun kişi tanımaz bir tavır var ortada bu yakışmıyor.”

İL ÖZEL İDARESİ YAVAŞ ÇALIŞIYOR”
İl Özel İdaresi'ni yavaş çalışmakla suçlayan Tozan, “Gönül isterdi ki bu kadar imkanın olduğu bir dönemde bütün köy yollarını sıcak aslfat yapalım, köprüler bitsin. Örnek vereyim Dokuzlar- Esmahanım arasına bir alt malzeme döküldü, bir kış geçti heba oldu, tekrar döküldü yapıldı.” şeklinde konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ'NİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ”

Söz Başkanlık Sistemi'ne geldiğinde ise parti olarak kesinlikle karşı olduklarını bir kez daha şu sözlerle vurguladı: “Başkanlık Sistemi'nin her türlüsüne karşıyız. Parlamenter Sistem'in devamından yanayız. Bu sistemde beğenmediğimiz partiyi, başbakanı, cezalandırma şansımız var. Bir dahaki seçimde oy vermezsiniz bir başka partiye oy verirsiniz o gelir. Türkiye’nin kültürel ve sosyolojik yapısı başkanlığı kaldırmaz.”