AVM arkasında bulunan İl Özel İdaresi'ne ait arazinin ticari alan olarak gözükmesine karşılık usulsüz şekilde park alanına çevrildiği ve yine aynı bölgede bulunan 3 şahsa ait arsanın değerinin çok üzerindeki yerlerle takas edildiği yönündeki iddialar günlerdir Düzce gündemini meşgul ederken, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, sonunda sessizliğini bozdu. "Usulsüzlük" ve "rant" olduğu gerekçesiyle CHP ve MHP'yi ayağa kaldıran ve ana muhalefetin şikayeti üzerine adliyeye taşınan söz konusu arsadaki uygulamalar konusunda bir basın toplantısı düzenleme kararı alan Başkan Keleş, sadece kendisine yakın olan basın kuruluşlarına davet gönderdi.

“DÜZCE BELEDİYESİ'NİN ALNI AKTIR”
Düzce Belediye Başkan Yardımcıları Murat Caymaz ve Mesude Özcan ile birlikte kameraların karşısına geçen Keleş, "CHP’li milletvekillerinin dillendirdiği ve kamuoyunda gündemde olan AVM’nin arkasındaki alanla ilgili çıkan söylentilere açıklık getirmek amaçlı açıklama yapma ihtiyacı duydum.” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sırasıyla bu konulara açıklık getirmek istiyorum. Piyasada böyle birilerine rant sağlamışız gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Belgelerle açıklayacağım inanan inanır. İnanmayana mahkemenin yolu açık. Hiçbir mahkemenin benim olduğu dönemde soruşturması, araştırması olmamıştır. Düzce Belediyesi'nin alnı aktır. Belediye meclisinin almış olduğu karardır. MHP’nin 3 üyesi buna “evet” demiş. Her iki partinin de ortak oylarıyla meclisten geçmiştir. Depremden sonra revizyon planıyla başlıyor. Vatandaşlara ait bir dizi apartman vardı ve depremde yıkıldı. Yarısı yolda kalan bir parsel oluştu. Bir kısım parseller belediyeye aitti. Kütüphane yapılmış ve yıkılmış, kütüphane yapılması halinde sizde kalır yapılmazsa belediyeye kalır şerhi vardı. 2007 yılında ortaya çıkan planda özel idarenin yerini belediyeye ortak yapmışız. İl Özel İdaresi ve belediyenin arsasını birleştirdik. Vatandaşın parselini de kütüphanenin olduğu yere taşıdık. Vatandaş da buna itiraz etti.”

“ESKİ VALİ ALİ FİDAN'LA KARAR ALMIŞTIK”
Birleştirilen arsa için Düzce İl Özel İdaresi'nin 13 yıl önce otel yapılması yönünde gerekli imar düzenlemelerinin yapılması için talepte bulunduğunu açıklayan Başkan Keleş, şu şekilde devam etti: “Belediye meclisinden ricada bulunulmuş otel yapmak için ama bir çalışma yapılmamış. Çalışma yapılmadığı için Düzce Belediyesi kendi yerini ayırmış. İl Özel İdaresi'ne ait olan arsayı yeşil alana dönüştürmek ve Düzce Lisesi Parkı ile birleştirip daha büyük bir park haline getirmek konusunda Düzce Eski Valisi Ali Fidan'la birlikte  karar almıştık. Buraya bir iş merkezi ya da AVM yapmak yerine Düzce'nin ihtiyacı olan kent müzesi yapmak. Biz burayı kent müzesi yapmak için geri istiyoruz. Biz bu amaç için burayının imar planını geri aldık.”

“BU İŞLER KAPI ARKALARINDA KONUŞULMAZ, MERTÇE AÇIK AÇIK ORTADA KONUŞULUR”
“Ne hikmetse Türkiye Cumhuriyeti devletinde özellikle de Düzce de bir balık hafıza yaşıyoruz.” diyerek konuşmasına devam eden Keleş, “Bir vali gidiyor yerine gelen vali eski valinin yaptıklarının tamamı yok kabul ediliyor. Bir belediye başkanı gidiyor, yerine başka bir belediye başkanı geliyor eski belediye başkanının yaptıkları yok kabul ediliyor. Bir il başkanı geliyor. Başka bir il başkanının yaptıklarının tamamını yok kabul ediyor. Böyle bir anlayış böyle bir düzen olamaz. Hiç kimse böyle küçük şeylerden yalan-yanlış şeylerden hiçbir şekilde siyasi rant peşinde de düşmesin. Yine hiç kimse buradan söylüyorum kendi işini yönetmekten aciz olanlar devlet yönetmeye hükümet yönetmeye filan kalkışmasın. Hiç kimse bundan siyasi bir rant çıkartmaya kalkışmasın. Burada Düzce Belediyesi'nin kimseye bir rant sağladığı filan yoktur. Vatandaşın yeriyle ilgili bir rant varsa mahkeme kararını uyguladık. Eğer özel idare yeri ile ilgil rant varsa ben bunu anlamıyorum. İmara açık bir yeri yeşil alana dönüştürmekte nasıl bir rant vardır. Kaldıki bu kararı belediye meclisi aldı. Herkes kendisine kanunen tanınmış yetki ve sorummluluklar çerçevesinde iş yapmaktadır. Bu yer şehir mekezindedir. Özel idarenin şehir merkezinde çok da bu yere ihtiyacı yoktur. Bu işler kapı arkalarında konuşulmaz, mertçe açık açık ortada konuşulur. Bu konuştuğumuz konuları sorsalardı bu gerçeği öğrenilerdi. Farklı spekülasyonlarla Düzce Belediyesi başta şahsım olarak yıpratılmaya çalışıyor.”

"Bize verilen zarar Düzce’ye verilen zarardır." diyen Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, "Bu alanla ilgili karalar var, çizilmiş projeler var biz rüyamızda görmedik." dedi ve ekledi: "13 yıl geçmiş, özel idare 13 yıldır burada bir tasarrufta bulunmamuş. Düzce'de yeşil alan arıyoruz. Bu kentte bir çok zenginliğimiz var. Birilerine sergileyeceğiz. Servis alanı yok bu şehrin. Böyle kamusal alanlara ihtiyaç varken, özel idarenin böyle kıymetli yeri varken bıraksınlar biz bu araziyi Düzceliler'in hizmetine yeşil alan olarak sunalım. Başka bir iş varsa burada buna müsaade edemeyiz." 

"MEHMET KELEŞ'TEN DOLAYI İŞLER TAKDİR GÖRMÜYORSA BUNUN SİYASİ AĞIRLIĞI YARIN BU TEŞKİLATLA BİR ŞEKİLDE ÖLÇÜLECEKTİR"
Keleş, bu süreçte partiden gereken desteği alamadığını söyleyerek, eleştiri oklarını AK Parti İl Teşkilatı'na çevirdi. "Biz AK Partili Düzce Belediyesi'yiz." diyen Başkan Keleş, şu ifadeleri kullandı: "AK Parti tarafından aday gösterildik ve seçildik. Onlardan aldığımz yetkiyle belediye başkanlığı yapıyoruz. Kanunlardan aldığımız güçle bu şehri yönetiyoruz. Biz hizmet ederiz. Bu hizmeti anlatacak olan siyasi erktir. Ben yarın Düzce Belediye başkanı olmayabilirim, aday da olmayabilirim. Başka birisi aday olabilir. Onun seçilmesi için bugün yapılan işlerin iyi anlatılması lazım. Pire için yorgan yakmak olur. Burada pire ben oluyorum doğal olarak. Mehmet Keleş sevilmeyebilir. Bu olağan bir şeydi. Olağandışı bir şey değildir. Mehmet Keleş'ten dolayı işler takdir görmüyorsa bunun siyasi mesuliyeti, siyasi ağırlığı da yarın bu teşkilatla bir şekilde ölçülecektir.

"BU SAKAT MANTIKTAN VAZGEÇMELİ"
Teşkilatın yaptığımız işlerden endişesi varsa hesaba hazırız. Hesap veremezsek cezası da verilebilir. Her yaptığımızın doğru olduğunu da savunmuyoruz. Bu yanlışlar bize söylenmeli, düzeltmiyorsak biz suçlu oluruz. Maalesef ki siyasi arenada özel idareden bahesedereken "Bizim özel idare" belediye ile ilgili de "Sizin belediye" dediklerini duyuyorum. Bir an önce de bu arkadaşlar, daha ağır zarar görmeden bu sakat mantıktan vazgeçmeli. Ben uyarıyorum biz partimize, teşkilatımıza saygılıyız, her zaman emirlerindeyiz. Ama bu konularla ilgili sahip çıkılma konusunda beklenti içerisindeyiz."