Depremin üzerinden 16 yıl gibi uzun bir süre geçmesine karşılık yeniden yapılanırken şehirleşme adına bekleneni vermeyen Düzce'nin mimaride kötü bir tablo çizdiğini Düzceliler de doğruluyor. Milletvekilinden dahi “estetik yok” eleştirisi gelen yapılaşma konusunda radikal kararlara imza atılmaması sürecin uzayıp gitmesine yol açıyor. Zaten eski ve bakımsız olan binalara üstünkörü asılan çanak ve tabelalar ile şehrin bir çok noktasına yerleştirilen bilboardlar da çirkinliği pekiştiriyor.

Mevcut mimari yapının tartışıldığı bugünlerde bir de sokaktaki vatandaşın görüşünü alalım istedik. Konuya ilişkin düşüncelerini aktaran vatandaşlar, Düzce’nin bina uyumsuzluğu, reklam ve tabela kirliliği ile estetikten uzak bir şehir portresi çizdiği görüşünde. Düzce halkı, ilin idarecilerinin depremden sonra yeniden yapılaşma sürecinde eline geçen fırsatı yeterince değerlendiremediğini savunuyor.

Düzce mahrumiyet bölgesi gibi!

Görüşünü aldığımız bir vatandaş, “Düzce, yavaş yavaş kendini toparlamaya başladı ama çarpık bir kent. Yapılanmasıyla eski binaları ile hala korkuluk gibi olan yerlerimiz var. Düzce, depremi fırsata dönüştüremedi. Düzce mahrumiyet bölgesi gibi. Milletvekillerimiz de çalışmıyor. 3 vekilimiz var. Hepsi bir arada güzel bir şeyler olabilirdi. Dışarıdan gelen misafirler, Düzce’nin hiç değişmediğini söylüyor. Biz ikna etmeye çalışıyoruz “çok güzel oldu” diye ama içimizden de yalan söylemiş oluyoruz.” dedi.

İdarecilere büyük görev düşüyor

Düzce’deki yapılaşma sorunları arasında farklı bina yapıları, tabelalar içinden çıkılmaz trafik sonlarını sıralayan vatandaşlar, idarecilere büyük görevler düştüğünü vurguluyor. 

Mikrofonumuza konuşan bir vatandaş, “Düzce’nin güzel olması için trafiğine çözüm bulması lazım. Hala yapılmayı bekleyen binalar var. İdarecilere büyük görev düşüyor. Ama onlarda kendi dertlerine düşmüşler. Seçim zamanı çalışıyorlar sonra kendi hallerindeler. Kaç senedir bir köprü yapılıyor. Kaldırım taşlarında insanlar yürüyemiyor.” ifadelerini kullandı. 

Rant anlayışı kalkmalı

“Düzce güzel, daha da güzel olabilir.” diye sözlerine başlayan bir diğer vatandaş ise Düzce’nin gelişmesinde en büyük engel olarak “rant” anlayışını gösteriyor.

Vatandaş, “Çok çarpık yapılaşma var. Gelişmekte olan bir iliz ama insanlarımız da çok gelişmemiş. Bir bina bir binaya benzemiyor. Göz zevkimizi de bozuyor. Gözüme en çok batan tabelalar. Biri birine uymuyor. Yine arka sokaklarımızda duran enkazlar kötü bir görüntü yansıtıyor. Yönetim komple baştan aşağı değişmeli. Düzce’den rant kalkmadığı sürece bir adım atılamaz.” diye konuştu.

Sokakta vatandaşların en çok şikayet ettiği konu olan trafik sorunu da biran önce halledilmesi isteniyor: “Güzel bir şehir ama mimari bakımından çok kötü, yolları çok dar. Millet kalabalıklaşıyor ama yollar yetmiyor. Düzce düz ovada olmamalı ama yapılmış. Kalıcı Konutlar, yerine binalar merkeze yapılsaydı daha iyi olurdu”